boeken
Een familiegeschiedenis nageplozen door Lucas Bruijn 3
sluiten

De kaart werd opgemaakt in 1926, toen de familie vanuit Engeland naar Nederland terugkeerde.
De persoonskaart en de huwelijksakte vermelden als ouders:
Jacob Wonshoff en Rachel Buffa

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Noord-Hollands Archief
Algemeen Gemeente: Amsterdam
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: reg. 3; fol. 39 v
Datum: 21-02-1894
Bruidegom Hartog Wonshoff
Leeftijd: 21
Geboorteplaats: Schnutske (Polen)
Bruid Rachel Kool
Leeftijd: 22
Geboorteplaats: Amsterdam
Vader bruidegom Jacob Wonshoff
Moeder bruidegom Rachel Buffa
Vader bruid Simon Kool
Moeder bruid Johanna van Vliet
Nadere informatie beroep Bg.: kleermaker; beroep vader Bg.: kleermaker; beroep vader Bd.: makelaar

http://www.genlias.nl/nl/

Het vereist wat meer speurwerk in het online Stadsarchief en elders op het internet om uit te vinden, dat Hartog een zoon was van Jacob Wonsoff en Rebecca Levie, ook wel genaamd Rachel Rifka, Rachel Buffa en Rachel Puffen.

begraafdatum 19-3-1899   
begraafplaats Zeeburg   
grafdetails C  11 10   
naam van de overledene Jacob   Wonsoff   
leeftijd 63 jaar   
doodsoorzaak    
adres Staalstr. 34       
status gehuwde man 

http://www.dutchjewry.org/burial_permits/begraaf_verlof_view.php?editid1=45559

begraafdatum 18-3-1907   
begraafplaats Zeeburg   
grafdetails C     
naam van de overledene Rebecca   Levie   
leeftijd 66 jaar   
adres Zwanenb.str. 53   
status vrouw was weduwe   
voornaam van de echtgenoot van de overledene Jacob   
achternaam van de echtgenoot van de overledene Wonsoff 

http://www.dutchjewry.org/burial_permits/begraaf_verlof_view.php?editid1=19505

Waar de naam van zijn moeder zoals die vermeld wordt in het gevangenis registratieboek vandaan komt, 'Grietje Beffink', is een raadsel.
In de marge van het boek staat overigens aangetekend: 'Staalstraat 34' - het laatste adres van zijn ouders. Het huisnummer bestaat niet meer.

Afbeelding huis:
Tekening Felicien Bobbeldijk (c. 1900-1925) Staalstraat No. 34, Hoek Swanenburgwal, links over de brug. zie: http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010094001433

Jacob en Rebecca Wonsoff hadden 6 kinderen, 4 zonen en twee dochters, en Hartog was het vierde kind, 17 jaar jonger dan zijn oudste broer, Mozes Levie (aannemende dat hij in 1872 werd geboren, en niet in 1875).
Wanneer de familie naar Nederland kwam is niet precies bekend, maar Mozes Levie had een zoon Jacob, die op 6-11-1885 in Amsterdam geboren werd, terwijl zijn zoon Israël werd geboren in Koningsbergen, in 1883. Op de Gezinskaart van Mozes Levie staat aangetekend: 6-10-1885 Pol. Kaart.
In de genoemde Akte van Bekendheid verklaart Hartog dat zijn ouders in 1890 naar Amsterdam kwamen en dat hij zelf 'enige tijd vroeger te Amsterdam is gekomen'.
Het adres van de ouders was Staalstraat 17, waar zij tot 3-9-1894 woonden om daarna te verhuizen naar Staalstraat 34.

Foto Jacob Olie, 20 juli 1900. No. 17 is het huis met de stutten rechts, No. 34 het huis met de stutten links.
http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/10019A000335


In 1908 werd Izak David Wonsof, de oudste zoon van Mozes Levie, geboren in 1877, ingeschreven in het Vreemdelingenregister. Hij kwam met zijn echtgenote Ida Golda geb. Ratoet vanuit Londen, met twee aldaar geboren kinderen.
Izak David en Ida Golda waren op 29-3-1899 in Amsterdam getrouwd en vertrokken kort na het huwelijk naar Londen. In 1909 keerden zij terug naar Londen.

Na het uitzitten van zijn straf vestigde Hartog zich in Londen, mogelijk met hulp van zijn neef Izak David.
Op de genealogische website van de Mormonen, FamilySearch, vinden wij het gezin van Hartog terug:

"England and Wales Census, 1911" Harris Wonsoff
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XWLQ-5CC
(De overige namen op te zoeken via 'search collection')
of, voor het origineel (niet gratis):
http://www.1911census.co.uk/

Het adres op het census formulier is 39-40 Saville Street, London W. - de huidige Saville Row. Het gezin bewoonde een vierkamer woning.

verder te lezen na een mailtje aan lucas bruijn:
m.troia@hetnet.nl................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com


YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com

Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
[www.autorenaissance.nl]