boeken
ons kamp Marja Vuijsje
sluitenDe vader van Marja Vuijsje, Nathan Vuijsje, overleefde Auschwitz omdat hij zo mooi trombone kon spelen. Na de bevrijding bleef hij vertellen over dat 'rotkamp' ‑ dag in dag uit, jaar in jaar uit. Maar over zijn ouders, zijn broer en zijn zus zweeg hij liever.
Marja Vuijsje verdiepte zich in het achtkoppige Amsterdamse bakkersgezin waarin haar vader opgroeide. Voor de oorlog verhuisde de familie van het armoedigste deel van de Jodenhoek naar de overwegend sociaaldemocratische Transvaalbuurt en van daar naar een eigen bakkerij in de Weesperstraat.

Vier zonen overleefden de oorlog. Hoe pakten zij hun leven weer op? Welke betekenis kreeg Israël voor hen? En wat gaven zij hun kinderen en kleinkinderen van de oorlog en van hun joodse wortels mee?
Tegen het decor van de eerste decennia van de twintigste eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de nasleep en verwerking daarvan schreef Marja Vuijsje een meeslepende familiegeschiedenis die de lezer van Amsterdam naar Jeruzalem voert en weer terug.

Recensie: Ons kamp: een min of meer Joodse geschiedenis ‑ Marja Vuijsje

Een formidabel boek

Ons kamp ‑ Marja Vuijsje Soms heb je een aanleiding nodig om een boek dat op een stapel is blijven liggen of de stapel niet gehaald heeft te lezen. Er is zoveel meer dat het lezen waard is dan er tijd is om die boeken recht te doen. Gelukkig werd Ons kamp: een min of meer joodse geschiedenis van Marja Vuijsje genomineerd voor de Gouden Boekenuil. Die nominatie gaf mij de gelegenheid om de schade in te halen.

Marja Vuijsje grijpt de gelegenheid aan om via het levensverhaal van haar vader Nathan ‑ één van de vier zonen van Isaac Vuijsje en Schoontje van Beetz die de Tweede Wereldoorlog overleefde ‑ niet alleen een familiegeschiedenis maar ook de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Nederland te vertellen.

Ons kamp: een min of meer joodse geschiedenis beslaat vier generaties Vuijsje. Binnen deze (bakkers)familie behorende tot de Asjkenazische joden die veel schrijvers/journalisten voortbracht ‑ behalve Marja voorlopig ook nog Flip, Bert Herman, Ies, Robert en Hagar (Peeters) ‑ wedijverde 'jiddischkat' met sociaaldemocratische idealen. Bildung en opklimmen staan hoog in het vaandel, terwijl zeker na de oorlog de joodse identiteit voor een ander deel in betekenis toenam.

Ons kamp is een familiekroniek die de chronologie van de generaties volgt ‑ Marja Vuijsje begint in de Jodenhoek in Amsterdam waar de familie in armoede leefde; laat zien hoe er in de aanloop naar de oorlog gedacht en gehandeld wordt; schetst de dilemma's, keuzes en zorgen tijdens en vlak na de oorlog om uit te komen bij het heden waar de familie de eigen wortels ontstijgt en bovendien een deel van de leden zich in Israël vestigt ‑ maar dan wel met de kennis en ervaring van nu er op een natuurlijke wijze doorheen geweven.

Het boek van Marja Vuijsje is niet het zoveelste verhaal over de oorlog of het lot van de joden. Door afwisselend de verhouding van haar vader Nathan tot zijn ouders, zijn broers, zijn kinderen en zijn 'neefjes' te beschrijven, wordt duidelijk hoe de geschiedenis het leven van Nathan Vuijsje kleurde en welke invloed dat had op de relaties met de mensen die het dichtst bij hem stonden, terwijl zij die behoren tot een andere generatie zich ook anders tot de geschiedenis verhouden.

De dochter slaagt er in om van het verhaal van haar vader Nathan die Auschwitz overleefde omdat hij trombone speelde in het kamporkest ‑ hij heeft, vond hij zelf, vergeleken met anderen veel geluk gehad, en hij grijpt elke gelegenheid aan om te vertellen hoe hij door te blijven leven Hitler een hak zette ‑ tegelijk een veel groter en een heel klein verhaal te maken.

Ons kamp is behalve een familiekroniek ook het portret van een hele joodse gemeenschap, van de inburgering en emancipatie en het vervolgen en verdrijven. Maar het is ook een verzameling portretten van mensen die uiteindelijke ieder voor zich moeten zien te overleven en stelling moeten nemen.

Een min of meer joodse geschiedenis is de ondertitel van Ons kamp is. Dat is mooie manier om te zeggen dat: dé jood niet bestaat, de familie Vuijsje meer is dan alleen joods en er binnen die familie heel verschillend gedacht en gedaan wordt over dingen die door de buitenwereld als typisch joods worden gezien. Zo zijn binnen de familie de meningen over de manier waarop de staat Israël haar territorium verdedigt bijvoorbeeld nogal verdeeld.

Terwijl ik tijdens het schrijven van deze recensie steeds opnieuw door het boek blader en hele stukken herlees, valt me weer op hoe gedetailleerd de schrijfster verslag doet, zonder zich in details te verliezen. Maar haar grootste kracht is haar betrokkenheid die niet voortkomt uit het autobiografische karakter van het boek. Zee is zo betrokken als een door het onderwerp gefascineerde onderzoeker maar kan zijn: ze wil alles weten. En wat ze weet schrijft ze op, zonder zichzelf en haar vader te sparen. Maar wel met dat min of meer joodse gevoel voor humor en zelfspot.

Ons kamp is genomineerd voor de Gouden Boekenuil. De andere genomineerden zijn: Arnon Grunberg De man zonder ziekte, Oek de Jong Pier en oceaan, Peter Terrin Post mortem en Tommy Wieringa Dit zijn de namen.
De Gouden Boekenuil wordt op 4 mei 2013 uitgereikt.


322 pagina's
AtlasContact, 2012
ISBN 978‑90‑450‑1617‑7

bron literair webblog


................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com


Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com
[www.autorenaissance.nl]

Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nlKaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!