wo II en daarna
Herdenking: Stichting Joods Monument Heemstede
sluiten

Heemstede, 10 april 2013

Geachte mevrouw, meneer

Graag doe ik u bijgaande foto toekomen.
De foto, gemaakt door fotograaf Eduard van der Worp, is genomen op 8 april jl. tijdens onze drukbezochte bijeenkomst in het Heemsteedse raadhuis ter nagedachtenis van 163 Heemsteedse joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op de foto de Heemsteedse rabbijn Shmuel Spiero, die het Jizkor (Holocaustgebed) en Kaddisj (gebed voor de rouwenden) zegt.
Na afloop werd 1 minuut stilte in acht genomen. Het was een bijzondere - en voor velen emotionele bijeenkomst.

Wij zijn sinds mei 2012 bezig om de helaas onvolledig gebleken gemeentelijke lijst 'In Memoriam 1940-1945' met namen van joodse slachtoffers van de Sjoa te completeren. Daar gaan wij mee door.
De medewerking van individuen, de media en van betrokken (belangen-)organisaties en ‑ instellingen is daarbij onontbeerlijk. Dat is tot nu ook toegebleken. Zo moest bijvoorbeeld n.a.v. vorige week verschenen artikelen over onze bijeenkomst op dezelfde dag dat de bijeenkomst plaatsvond helaas alweer een slachtoffer aan de almaar langer wordende lijst worden toegevoegd.
Onderstaand treft u tevens een beknopt verslag van de herdenkingsbijeenkomst aan.

Het bestuur van de Stichting Joods Monument Heemstede dankt u voor medewerking.

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur van de Stichting Joods Monument Heemstede.
Paola Koningsveld, voorzitter
Harald van Perlstein, secretaris


HERDENKING OMGEKOMEN HEEMSTEEDSE JODEN DRUKBEZOCHT

HEEMSTEDE 10 april 2013 ‑ Op maandag 8 april zijn tijdens een drukbezochte avond in het raadhuis van Heemstede de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Heemsteedse joden herdacht. Tijdens de plechtigheid werden de namen van de ruim 160 slachtoffers opgelezen. Daarnaast werd het woord gevoerd door onder andere burgemeester Marianne Heeremans en rabbijn Shmuel Spiero. 8 april is Jom Hasjoa, de herdenking van de Holocaust die overal in de wereld op dezelfde dag plaatsvindt. Onder het gehoor bevond zich ook een vertegenwoordigster van de Israëlische ambassade.
De bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting Joods Monument Heemstede, die streeft naar een permanent gedenkteken in de gemeente. De stichting heeft op dit moment de gegevens verzameld van 163 omgekomen joodse Heemstedenaren, inclusief onderduikers. Vermoedelijk is deze namenlijst nog niet compleet.
Paola Koningsveld, voorzitster van de stichting, opende de bijeenkomst en las onder andere een aangrijpende passage voor uit het boek De tulpen zijn rood van de joodse verzetsstrijdster Leesha Rose, die in Heemstede zat ondergedoken en daar ook in het verzet actief was. Leesha woont thans in Jeruzalem.
Burgemeester Heeremans vertelde dat het haar nooit echt duidelijk is geworden waarom op het oorlogsmonument aan de Vrijheidsdreef niet de namen van de omgekomen joodse inwoners staan vermeld. Zij is dan ook blij met het initiatief van Stichting Joods Monument Heemstede om te komen tot een gedenkteken voor deze grote groep vergeten oorlogsslachtoffers.
Rabbijn Spiero van de synagoge in Heemstede zei het Jizkor, het Holocaustgebed. Ook werd er Kaddisj gezegd. Heemstedenaar Lex Wolf, de vroegere voorzitter van de Nederlands Israëlitische Gemeente Haarlem, werd door de rabbijn uitgenodigd om dit samen met hem te zeggen. Na afloop was er 1 minuut stilte en werd een herdenkingskaars ontstoken. De avond heeft op de ongeveer 180 aanwezigen een diepe indruk achtergelaten.


Stichting Joods Monument Heemstede.
e-mail: perlstein@quicknet.nl
telefoon: 023 5295313
bankrekeningnummer: 6162398;
inschrijvingsnummer Handelsregister Kamer van Koophandel: 56119615.................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com

Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.

YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
[www.autorenaissance.nl]

Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com


Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com