HalloJoods
niet zoeken0 [] 1 EEE 2 !I 34 567gevonden
science
Disproportioneel hoog percentage Nobel prijswinnaars onder New Yorkse Joden.
sluiten

Disproportioneel hoog percentage Nobel prijswinnaars onder New Yorkse Joden.

Met de toekenning van de Nobelprijzen voor chemie en ekonomie aan resp. Dr. Robert Lefkowitz en Alvin Roth, is het aantal Nobel lareaten die in New York op openbare scholen zaten, tot veertig gestegen. Van die veertig Nobelprijswinnaars zijn er 35 Joods. En als we de twee Nobel bekroonden meetellen die prive scholen bezochten, Murray Gellman( natuurkunde) en Robert Aumann (ekonomie) dan komen we zelfs uit op 37 New Yorkse Joden. (Aumann, een orthodoxe Jood, is later naar Israel geemigreerd en is nu verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.)
Uitgesplitst naar tak van wetenschap ziet het plaatje voor de 37 er zo uit: 14 Nobelprijzen voor natuurkunde; 12 voor medicijnen; 5 voor chemie; 5 voor ekonomie; en een Nobelprijs voor de Vrede, toegekend aan diplomaat Henry Kissinger. Slechts twee vrouwen wonnen Nobelprijzen, beide voor medicijnen: Rosalyn Sussman Yalow en Gertrude Elion.

De meesten van deze bekroonde Joodse wetenschappers zijn kinderen of kleinkinderen van de oosteuropese Joden die tussen 1881 en 1924 als immigranten de V.S. binnenkwamen, vaak op de vlucht voor pogroms en ander vormen van anitsemitisme. Het zegt in de eerste plaats iets over de uitstekende kwaliteit die het openbaar onderwijs in New York vanaf het einde van de 19de eeuw kenmerkte. En ten tweede iets over de waarde die er in het Joodse immigranten milieu werd gehecht aan kennis verwerven. Eeuwen van Joodse geletterdheid en Talmoed-Thora studie hebben daarvoor de basis gelegd.

(ontleend aan: The Times of Israel, 11/12/'12: New York Jews won't stop winning Nobel Prizes, door Mark Schulte.)
Eva van Sonderen


Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
.
.
[www.autorenaissance.nl].
.
.
.