goed doel
4 Een bijzondere Tikkun Olam Gambia Agricultural Project
sluiten

Ik liet mij niet ontmoedigen en dacht:
Als het niet in Nerderland lukt dan in Afrika proberen. Ik had de ambassades van Israel, Nederland en Canada in gedachte. In maart 2005 toog ik met Buba naar Dakar met medeneming van foto materiaal en alle persoonlijke gegevens van de medewerkers aan dit project. Na het bezoek aan zijn familie in Dakar werd een zoektocht ondernomen naar de ambassade van Israel. Deze bleek vlak naast ons hotel te zijn. Na eerst een gedegen veiligheids onderzoek te hebben ondergaan werden we de volgende dag met alle egards ontvangen. Buba gaf uitleg en ik vulde aan. De 2e secretaris was erg onder de indruk. We werden uitgenodigd bij de ambassadeur. Na wederzijds informatie uitgewisseld te hebben over het project en het aanbod van de Israelische regering werd afgesproken dat wij een engels project voorstel zouden op sturen inclusief begroting.
De ambassadeur zou een attache op werkbezoek laten komen,
Een rapport laten maken,
Een professor woestijnlandbouw sturen,
Zorgen voor 18 maanden begeleiding
Educatie in het kader van het TIPA irrigatie systeem c.q. nieuwe methodieken en opleiding van 2 medwerkers in Israel.
De financien moeten we elders proberen te krijgen. Er zijn al twee projecten succesvol in operatie : Mali en Zuid Afrika en nu kan daar Gambia aan toegevoegd worden. Buba en ik waren volledig verrast en emotioneel ....................
De ambassadeur vroeg waarom wij naar zijn ambassade waren gekomen. Antwoord: Ten eerste ben ik Joods. Ten tweede weet ik dat Israel heel goed is in droge landbouw en irrigatie methodieken. Ten derde dat Israel de wereld wel andere dingen te bieden heeft als het Israelisch / Palestijns konflikt. Tevens liet ik weten dat delen van de Nederl. Joodse gemeenschap het erg moeilijk heeft kontakten te onderhouden met aanhangers van de Islam.
Zijn antwoord: We hebben allemaal wel onze fouten; Israel kijkt over deze grenzen heen en zoekt samenwerking met alle mensen op deze aarde.

Ons bezoek aan de Nederlandse ambassade gaf in het geheel geen resultaat. Regels, beperkingen, geen mogelijkheden en toch maar weer fondsen in Nederland aanschrijven. " Dat hebben we al uitgebreid gedaan" was mijn antwoord. Triest hoe Nederland zo vast gegoten zit in zijn regelgeverij. De 2e secretaris was erg onder de indruk van ons project en zou op uitnodiging van Buba een bezoek brengen aan Gambia (waar ze overigens niemand persoonlijk kende) . Het nederlands consulaat in Kololi verwees ons immers door naar Dakar........doorverwijs cultuur ????
De Canadezen werden benaderd vanwege een project die Erwin vorig jaar bij Zuiganchor Zuid Senegal was tegen gekomen. Foto.'s gemaakt. We werden doorverwezen naar hun projectleider in Gambia speciaal voor dit soort initiatieven. Na een bijzonder positief kontakt inzake een samenwerkingsverband met ons en de Israelische ambassade , verzochten zij eveneens een engelstalig project voorstel voor juni 2005 (dan kon dat meegenomen worden in de projecten voor 2005.) Wij keerden vol goede moed huiswaards.
In 5 bijeenkomsten hebben wij het projectvoorstel in elkaar gezet n.a.v. de lijst vragen van de RABOBANK Foundation Afrika.
Shariff ( secretaris ), Jewel (coordinator ), Buba ( Projectleider en algeheel coordinator ), Erwin ( adviseur en Europese contact ) en Siakah ( Penningmeester en financieel manager ) beloofden elkaar plechtig als broeders samen te werken aan het succes van dit project.
Allah , Baruch Hasheem , Mohammed en Mozes geven ons hun zegen.
Dit project voorstel werd , na commentaar via de email door Erwin, verstuurd aan de ambassades van Israel, Nederland en Canada in Dakar alsook de RABOBANK Foundation Afrika.
Het doel van deze steun is en blijft :
Elk lid van dit gezin en de medewerkers van het land/ tuinbouw project een zelfstandig leven te laten opbouwen en onafhankelijk te worden van onze steun.
Op zondag 12 juni 2007 was het zover:
Een hoge attache van de Israelische Ambassade en zijn gezin kwamen op werkbezoek. Ze werden ontvangen door vele mooi traditioneel geklede vrouwen van het dorp Darshelama en Siffeo met zang en trommels. Ze werden meegenomen naar de huwelijks ceremonie van Shariff.
Dit is PR op zijn West Afrikaans. Via de telefoon werd mij verslag gedaan. Er ligt een aanbod voor twee medewerkers naar Israel te gaan voor educatie in irrigatie en moderne landbouw technieken. De benodigde financien zouden via de joodse gemeenschap in USA komen.
Als joodse Nederlander was ik zo trots op de Israeli. Hun gelijk een email gestuurd als dank . Hun gevraagd het rapport door te sturen aan de Nederlandse en Canadese ambassades te Dakar in het kader van een samenwerkings verband.
Afrika is Afrika. De voortgang van dit project is gestagneerd. De praktijk laat zien dat je overal echt achteraan moet gaan wil iets lukken.
Intussen heb ik kontakt met de Mashav organisatie in Israel voor een hernieuwde poging.

ER IS PROFESSIONEL VIDEO RAPPORTAGE VAN DIT PROJECT BESCHIKBAAR VOOR LEZINGEN EN DE MEDIA.
Een gedegen Begrotingsverhaal is eveneens beschikbaar. Dit alles t.b.v. voorlichting en fondswerving voor dit project in Gambia

Erwin Brugmans Leny van Es
Paramaribostraat 66.2 Prinsengracht 897
1058 VM Amsterdam 1017 KC Amsterdam
tel/fax 020.6835073 020.4275922/ 06.22353066
email: erwin5761@yahoo.com deutzenhof@hcvan.demon.nl
RABO bank nr. 100949320 iban: NL05RABO0100949320
t.n.v Erwin Brugmans Gambia ProjectEven de familie voorstellen:
Isatu 13 jaar, meisje Elboy 18 jaar, jongen Binta 36 jaar, moeder
Serreh 20 jaar vrouw Omar 6 jaar jongen Elieu 9 jaar jongen
Sahia 13 jaar, meisje Siakah 22 jaar man Alieu 27 jaar man
Maman 30 jaar vrouw Buba 38 jaar ma
n Moeder Buba 68 jaar
Olimatu : moeder van alieu/siakah/serreh 48 jaar
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................

[www.autorenaissance.nl]
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.


Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com