goed doel
1 Een bijzondere Tikkun Olam Gambia Agricultural Project
sluiten

Hierbij een mooi verhaal die uw lezers e.e.a. inspiratie zouden kunnen geven iets meer voor de wereld te doen dan in eigen land en dat het nog succes heeft ook.

Alvast dank
Erwin Brugmans
Paramaribostraat 66.2
1058 VM Amsterdam
tel.020.6835073
Een bijzondere Tikkun Olam
Gambia Agricultural Project
Amsterdam 23 september 2009

Ons eerste vakantie doel was Oezbekistan maar door tijdgebrek kwam plan B van de GIRO in werking: 14 dagen Gambia.
Joke Winckelman en Erwin Brugmans waren nog nooit in het zwarte deel van Afrika geweest. September 1999 vlogen we naar Banjul , Gambia alwaar we uiteindelijk terecht kwamen in het toeristennest Kololi. Wij zijn niet erg gesteld op toeristenplekken die gelijken op Torremolinos , Spanje. De brochures van de Giro lieten dat beeld zien. Wij hielden ons zoveel mogelijk afzijdig van het aangebodene en gingen het liefst op eigen plan verder. Zelf per taxi naar de stad of per lijnboot enkele dagen naar Zuiganchor , Senegal.

Erwin , Joke en Buba Jammeh ontmoette elkaar per toeval tijdens een wandeling langs het strand bij Kololi in Gambia.
Erwin en Buba hadden diepe gesprekken over hun overleden vaders en wat wij van hun geleerd hadden. Buba is Islamiet, zwart Afrikaans en Erwin is Joods en Nederlander. De levenservaringen liepen verassend synchroon waardoor we veel aan traditie, cultuur en levenslessen uit te wisselen hadden.
Buba nodigde ons bij hem thuis uit voor een lunch met zijn familie. In Bundung, Serrekunda (grootste stad van Gambia) troffen we een geheel ander leven aan als dat aan de kust. Geen hotels, geen toeristen, geen luxedingen‑winkels, geen mannen en vrouwen prostitutie, bussen, banken en buitensporige luxe. Wel een lekkend dak, kapotte kleding, minimale huisraad, groot gezin, geen elektriciteit, gebrek aan veel maar toch een uitgebreidde warme maaltijd, vriendschap en een thuis gevoel.
Er ontstond een hechte band. Na 14 dagen vakantie in dit arme Gambia met twee uiteenlopende werelden namen we afscheid bij ons hotel. Erwin en Buba werden overspoeld door emoties.........ze waren broers geworden!!!
Erwin en Buba wilden elkaar niet meer loslaten. Joke had 2 huilende mannen in haar armen. Zelfs op weg naar en in de vliegtuig bleven de tranen komen. Erwin en Buba beloofden elkaar trouw te blijven en kontact te houden per brief. Vele brieven zijn er heen en weer gevlogen.
Na enkele maanden stuurde ik een klein pakketje per zeepost dat keurig aankwam. Er volgden meerdere wat uitmondde in een maandelijks grote appeldoos vol kleding, gebruiksvoorwerpen, kleine landbouw / timmermans / electriciens gereedschappen (verkregen via de Stichting Gered Gereedschap te Amsterdam.) Dit alles ter inlossing van mijn belofte tot steun aan zijn familie met het doel : zelfvoorzienigheid. De lijst benodigdheden zijn door de familie zelf samengesteld en opgetekend.

Het leven in Gambia speelt zich af rond het uitgebreidde kerngezin d.w.z. aangevuld met neven, nichten en verwanten , allen onder 1 dak. Dit heet een compound. Veelal slaapt men met 2 of 3 personen in een kamer. Het huis is meestal gebouwd van lemen blokken aangesmeerd met cement tegen de regen. Het dak is van golfijzerplaten.
De (later op primitieve wijze ) aangelegde electriciteit is wisselend beschikbaar. Kaarsen zijn er onmisbaar. De chinese kwaliteit van deze is slecht , de Gouda kwaliteit kent men er niet. ( deze kwamen elke doos mee.)
Naast het huis was een vuilnisbelt. In overleg met de jongens en Buba maakten we daarvan een hele grote moestuin. Een goede omheining tegen de kippen is onontbeerlijk gebleken. De jongens en meisjes uit dit gezin hebben de verantwoordelijkheid over deze tuin. Zo leerde men tuinbouw.
Sinds 2004 komen alle benodigde zaden in de maandelijkse doos ter plaatse. Deze vinden ook hun weg naar de buren en collega dames van het sinds 2003 bestaand land/tuinbouwproject bij het dorp Siffeo, Brikama.
De producten die er verbouwd worden zijn:
tomaten, wortelen, uien, cassave, kool, pompoenen, greenleaf, bananen, cous cous, mango, grapefruits, mais, citrus, groene kool, diverse meloenen soorten.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.

Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com

................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................

SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com

Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
[www.autorenaissance.nl]

YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com