goed doel
Tipa Project in Gambia (samen met Ambassade Israel in Dakar, Senegal )
sluiten

Tipa Project in Gambia
(samen met Ambassade Israel in Dakar, Senegal )

Al 10 jaar kom ik in Gambia bij het gezin Jammeh ; ontmoet tijdens een vakantie in 1999. Deze ontmoeting is uitgelopen op wederzijdse begrip en openheid van elkaars cultuur en religie. De laatse 4 bezoeken vier ik vrij en open mijn vrijdagavond aan huis waarna we samen eten na zijn bezoek aan de moskee. Hij is vereerd dat ik dit zo doe in zijn huis. Alles sjabbat beniodigheden worden door zijn jongeren broers verzorgd.Een Jood en een Afrikaanse islamiet werken broederlijk samen in de opbouw, duurzaamheid en verzelfstandiging van alle 14 gezinsleden. Na goed gezamenlijk overleg en consensus model hebben allen een opleidng gevolgd en gaan de huidige 7 kinderen naar school. Dit alles wordt m.n. persoonlijk door Erwin Brugmans en enkele medewerkers gefinancierd.
Resultaat: 3 moeders hebben een kleermakers opleiding afgerond, een timmerman heeft een volledig bedrijf, een broer is nu computerbeheerder en een ander studeert in London boekhoudkunde en accountancy. Ook het huis is bewoonbaarder gemaakt. Het gezin ontvangt struktureel per 3 maanden een basis bedrag om in diverse basis behoeften te kunnen voorzien. Ook enkele buren profiteren mee in de vorm van kleding, klussen en innovatie.

Het idee van het opzetten van een land/tuinbouwbedrijf bestaat sinds 2006. Vele pogingen financiën en steun in Nederland te verwerven zijn jammerlijk mislukt vanwege vooral de regelgeving en burocratie. Er is een volledig bedrijfsplan en cooperatieve vereniging aanwezig
Dan maar aan de andere kant zoeken en met name in Dakar hoofdstad van Senegal. Via de Mashav organisatie in Israel ( educatie aan ontwikkelingslanden) kwam ik in kontakt met de Israeliesche Ambassade te Dakar. Na twee bezoeken zonder echt resultaat (alhoewel men wel het project bezocht ) volgde een laatste poging. Nu hadden we eindelijk geld ( bijeen gespaard door Erwin )om TIPA irrigatie systemen aan te kopen. Na vele malen bellen, onbeantwoordde emails was het ons gelukt een afspraak te maken met Ambassadeur Gideon Behar op 25 februari 2010. We togen goed voorberied per groeps taxi's naar Dakar. We kozen de zelfde hotel vlak bij de Ambassade als bij onze vorige bezoeken. De volgende dag wat nerveus naar de Ambassade. Eerst de veiligheid, dan de vragen en controles en dan eindelijk binnen.
De kennismaking met Ambassadeur Gideon Behar verliep goed. Toevallig was hij getrouwd met een Nederlandse en mij in deze taal welkom heette. Het gesprek ging met name over land en tuinbouw,kweken van bomen voor herbebossing( zoals in Israel) en hout voor de keuken, water , bevolkingsgroepen en de opzet van ons Gambia Agricultural Project. Bij het introduceren van een evt. kibutzmodel t.b.v medewerking van toeristen begreep dhr. Behar dat we aardig voorberied waren. Het belangrijkste is nu de aanschaf en educatie van medewerkers. Dhr. Behar gaf ons diverse kontakt adressen en bood ons aan per ambassade auto met chauffeur diverse projecten van TIPA in Dakar te bezoeken. We waren verrast hierdoor maar zeker ook erg vereerd en bevoorrecht .Aan het einde van dit gesprek kondigde hij aan officieel op bezoek te willen komen naar ons project en Buba Jammeh daarbij zal kontakten. Na wat sociale onderwerpen aangesneden te hebben en het in ontvangst nemen van diverse boekjes over Israel liepen we naar buiten ,namen onze paspoorten in ontvangst en beneden in de gang even wat tranen van ontroering en vreugd gelaten. De chauffeur was aller hartelijkst. We bezochten de Universiteit, een ziekenhuis en een hoge school met als laatste stop de officiële verkopen van de TIPA in Senegal namens de Israeli. Dhr. Diop gaf ons belangrijke informatie inzake vervoer, papieren, aanschaf en implementatie. We besloten 8 TIPA systemen aan te schaffen als begin. Begroot was ook het vervoer, de zaden, de aanleg door een ervaren loodgieter, graven van waterputten. Een pomp en betonnenwaterputringen hadden we al alsook land, ervaren kwekers, toe en afvoerwegen, verkoopmogelijkheden van de producten. Dhr. Diop( christen) was eveneens getrouwd met een Nederlandse en voelde goed aan wat ik bedoelde bij mijn uitleg dat Nederland vast zit in zijn regels en procedures. Aan zowel dhr. Diop als Ambassadeur Behar hebben we ons bedrijfsplan overhandigd.

Opgetogen reden we de lange weg terug naar Gambia met als laatste hobbel de veerpont van Barra naar Banjul. Thuis gekomen informeerden we de andere medewerkers en het gehele gezin van ons succes m.n. Sherif Sambou en zijn familie in Darsilameh van wie het land is en Buba Jammeh 10 jaar lang een deel mag huren.
De dagen hierna bezochten we de loodgieter en het bedrijf dat het TIPA systeem zou implementeren via educatie aan de vrouwen en een school. Het laatste zou ook geld kosten maat daar willen we samen met de ambassadeur over gaan praten.
De laatste dag hielden we een traditionele familie bijeenkomst om de veranderde situatie uit te leggen. Er zullen nieuwe verantwoordelijkheden opgenomen moeten worden en elkaar steunen om Buba Jammeh ( de ouste zoon van deze familie die traditioneel de leiding en verantwoordelijkheden draagt)de ruimte te geven dit project te dragen en een betere toekomst op te bouwen. Als laatste daad stuurde ik een email aan de ambassadeur met dank en voortgang met afschriften naar de kontakt adressen .( strategische mail nu TIPA een bindende factor is aangaande samenwerking vanuit de Israelische ambassade te Dakar)+‑
Vandaag , 4 maart, belde ik Buba Jammeh om te informeren dat ik goed was aangekomen. Goed nieuws: Ambassadeur Gideon Behar komt 10 maart officieel op werkbezoek naar Darsilameh. Buba zal het nodige voor bereiden samen met de anderen en een mooi en warm welkom organiseren op zijn West Afrikaans.
Komende week zal men beginnen met het beoogde land ploegklaar te maken. Dhr. Behar wordt een openings ceremonie aangeboden.

Door volhouden, het beoefenen van Tikkun Olam, samenwerking, ergens in geloven, Israel te steunen op een creatieve manier, coördinatie blijkt iets kleins toch mogelijk te zijn.
Ik ben trots op de familie Jammeh, ik ben trots op de Hr. Behar Ambassadeur van Israel, ik ben trots op mijn ouders die mij mede gevormd hebben, ik voel me bevoorrecht dit alles zo te kunnen doen.
Erwin Brugmans
( steunen of meer info?? Erwin5770@gmail.com )


Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com

................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................


YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.

[www.autorenaissance.nl]
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com