columnisten 2012
*SIMON SOESAN: De mesjoggene hond
sluiten

Niet dat het nou bepaald een grote bijt was. Maar Danielle, onze buurvrouw, was wel bezorgd. Ze was onderweg naar huis langs een man met een hond gelopen en die had haar plotseling gebeten. De hond, niet die man. Niet diep, maar genoeg om een wond te veroorzaken. Ze schreeuwde meer van schrik dan van angst en vroeg de man of de hond tegen hondsdolheid was ingeënt.
"Gaat je niks aan.", zei de man, die zich omdraaide en wegliep.
Ik parkeerde mijn wagen net toen ik Danielle op de grond zag zitten in het parkje naast ons huis. Ik ging kijken wat er aan de hand was en ze vertelde me haar relaas.

Ik stelde voor haar even naar het ziekenfonds te rijden en hielp haar de wagen in.
Enkele minuten later waren we al bij het ziekenfonds, waar gelukking onze dokter Ehrlich nog aaanwezig was. Hij keek naar het been van Danielle en toen naar mij en vroeg Danielle: "Bent U door deze Hollander gebeten?"
Ondanks haar pijn moest ze hierom wel lachen. Vakkundig maakte Ehrlich een injectie klaar en gaf haar een spuit tegen alles wat maar verkeerd kan gaan.
Hij zei haar zich geen zorgen te maken, hooguit wel ongerust te zijn als ze met mij aan het stuur terug moest.
Daar ik de goede dokter bijna 25 jaar ken, liet ik het me allemaal voorbij gaan. Voordat we weg gingen, gaf hij haar nog een kaartje met een telefoonnummer. "Het ministerie van volksgezondheid. Het is de bedoeling dat je het even rapporteerd.", stelde hij voor.

Onderweg naar huis stonden we in de avondsspits van Haifa: je kunt geen kant meer op dankzij onze burgermeester, die graag nieuwe flatgebouwen bouwt, maar geen infrastructuur zoals wegen aanlegt. Ik vroeg Danielle hoe ze zich voelde en of ze misschien van mijn autotelefoon gebruik wilde maken om het ministerie van volksgezondheid te bellen. Ze stemde in en belde. Na enkele ogenblikken werd er aangenomen.

"Volksgezondheid.", zei een stem met een zwaar Russisch accent.
"Sjalom, ik heet Danielle en ben vandaag door een hond gebeten.", zei Danielle.
"Welke hond?"
"Weet ik niet."
"Weet U niet?"
"Weet ik niet."
"Wij moeten weten hoe die hond heet en wie de eigenaar is.", zei de vrouw nu autoritair.
"Maar het beest beet me en toen liep de eigenaar weg."
"Kon U nu niet even de naam van de hond opvragen?"
"Nee, want hij beet me."
"En de eigenaar?"
"Die beet me niet."
Het werd even stil aan de lijn. We hoorden een diepe zucht.

"Weet U wie de eigenaar is? Van de hond?"
"Nee."
"Kon U dat niet even vragen?"
"Hij liep gewoon weg."
"Wie? De eigenaar of de hond?"
"Beiden"
Weer een diepe zucht aan de andere kant van de lijn.
"Kijk, zonder die hond kunnen we U niet helpen, hoor."
"Mevrouw ik ben gebeten, heb twee injecties gekregen, heb pijn en voel me niet lekker. Wat wilt U nu eigenlijk dat ik doe?"
"Ik stel voor dat U gaat rusten."
"Maar de dokter zei me U te bellen."
"Ja, maar als U geen hond heeft dan kunnen we niet helpen.
"Maar ik ben gebeten!" Danielle werd nu boos.
"Mevrouw stelt U zich niet aan. Gebeten, ene makke..."

Danielle keek me geschokt aan.
Ik maakte een gebaar en knipoogde naar haar. Ze liet me me gang gaan. Als buurvrouw kende ze me al.

"Neemt U mij niet kwalijk, ik ben een buurman van deze dame.", zei ik naar de telefoon.
"Juist, ja.", was het antwoord van Volksgezondheid.
"Ik heb het allemaal gezien."
"U weet wie de hond was?"
"Nou de hond was een Rottweiler.", zei ik sloom.
Het werd stil aan de andere kant.

"En ik ken de eigenaar.", zei ik er vlot achteraan.
"Heeft U een naam?", vroeg mevrouw Volksgezondheid nu opgetogen.
"Ja hoor.", zei ik blij.
"Kunt U die naam geven?"
"Tuurlijk. Mordechai Ammetochus. Maar ik weet niet waar hij woont of zo.
Ik keek Danielle aan en fluisterde in haar oor de vertaling van de achternaam. Ze werd rood en begon te lachen.

"Alles goed daar?", vroeg Volksgezondheid.
"Ja, prima.", zei ik droog.
"Nou meneer ik bedank U, wij vinden hem heus nog wel. Wij werken nationaal en internationaal en kunnen elke hondeneigenaar vinden. Dank U en sjalom!"

Ik hing op en keek Danielle aan die zich al wat beter begon te voelen.
Mocht er ooit in Nederland een familie Ammetochus gezocht worden door het Israelische ministerie van volksgezondheid, dan weet U tenminste om welke mesjoggene hond het gaat.

Simon Soesan


YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!

SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com


................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
[www.autorenaissance.nl]

Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl