HalloJoods
columnisten 2012
*TAL VAN KEKEM:het woord mitswe
sluiten

Vraag:
Goedemiddag, rabbijn Tal.

Mijn vraag is wellicht erg basaal maar zoals u weet ben ik pas recent op zoek gegaan naar mijn joodse wortels en beschik ik vooralsnog over weinig kennis. Wat betekent het woord 'mitswe' nu precies? Ik hoor het gebruikt worden in de betekenis van 'goede daad' maar bij mijn eerste sjoelbezoek gisterochtend werd mijn oproep voor de Torahvoorlezing ook 'mitswe' genoemd en dit verwarde mij.

Mijn sjoelbezoek heeft diepe indruk op mij gemaakt en ik wil u bedanken voor het zetje in de rug dat u mij gaf.

Antwoord:
Het woord 'mitswá' komt van de Hebreeuwse stam die 'opdragen, bevelen' betekent. Een mitswá is dan ook een gebod. Een gebod kan positief zijn (Je zult je ouders eren) of negatief (Je zult niet moorden). Vandaar dat wij in het Nederlands niet spreken van de 613 'mitswót' die in de Torá worden voorgeschreven, maar van de 'ge‑ en verboden'.

Het woord 'mitswá' is verbonden met het woord 'tsáwta' dat 'eenwording, samengaan' betekent. Door het naleven van een gebod doen wij de wil van God: wij worden zo één met God.

Het is dus een bijzonder goede zaak een mitswe te doen en zo kunnen we zeggen dat een mitswe een goede daad is. Zo wordt nu tegenwoordig elke goede daad een 'mitswe' genoemd.

De studie van de Torá is een mitswá ï gebod ‑ en het bijdragen aan de Torávoordracht in de synagoge is daarvan onderdeel en dus ook een mitswe. In het spraakgebruik is nu elke bijdrage aan de sjoeldienst een mitswe geworden: bijvoorbeeld de mitswe van het opzij trekken van de voorhang van de Arón ha‑kódesj ï de Torakast en de mitswe van het uitnemen van een rol uit die kast.

N.B.
Alvorens deze mail af te drukken, ga alsjeblieft bij jezelf te rade of het noodzakelijk is: spaar de bomen!

N.B.
Het uitgangspunt van deze antwoorden op joodse en haláchische vraagstukken e.d. ligt waar relevant altijd diep in de rabbijnse traditie. Een hier gegeven interpretatie van de halachá is echter niet per sé de interpretatie die momenteel in alle joodse kringen populair is. Daarnaast wordt hier uitgegaan van de stelling, dat het joodse volk niet verplicht is de opinies van rabbijnen zonder eigen onderzoek, dus: klakkeloos, te volgen.

Bestudeer zelf de bronnen, lees alle opinies, vergelijk hen en maak je eigen keuzes!


.
[www.autorenaissance.nl].
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
.
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
.
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.