goed idee
Marokkaanse, Joodse, jongeren en ouderen samen aan de slag op de oude Joodse begraafplaats in Amsterdam Oost
sluiten

Marokkaanse, Joodse, jongeren en ouderen samen aan de slag op de oude Joodse begraafplaats in Amsterdam Oost.

Zondag 30 Oktober 2011 om 10.00 uur, 2 Dhu'l‑Hijja 1432, 2 marcheswan 5772, beginnen de opknapwerkzaamheden op een deel van de Oude Joodse Begraafplaats aan de Valentijnkade in Amsterdam Oost.

Marokkaanse en Joodse jongeren, vergezeld door ouders en andere familieleden, gaan gezamenlijk om 10.00 uur aan de slag.

Het verhaal begon met Said Bensalem, van de stichting Connect in Amsterdam West. Hij had gehoord hoe verwaarloosd de begraafplaats er bij lag. Volkomen overgroeid, een wirwar van oude grafstenen. Kortom een plek die nauwelijks nog toegankelijk is. Said belde rabbijn Lody van de Kamp. " Hier moeten we wat aan doen. Ik stuur twintig van mijn jongens en mijn meisjes uit West naar jullie toe...".
De oproep om mee te werken werd met groot enthousiasme binnen de Marokkaanse en Joodse gemeenschap ontvangen.

Said Bensalem, en de jongeren van stichting Connect Amsterdam West, hebben dit jaar de JMNA Award gekregen voor zijn onvermoeibare inzet en betrokkenheid om jongeren, ouderen en vrouwen, iedereen ongeacht zijn afkomst te verbinden en te verenigen om samen de verantwoordelijkheid te nemen om het verschil te maken met elkaar, solidair te zijn, respect voor elkaar te hebben, voor elkaar te zorgen en elkaar te helpen. Het initiatief, geheel uit eigen beweging om de Oude Joodse begraafplaats op te knappen maakt Said Bensalem een toonbeeld van solidariteit, eigenwaarde en daadkracht en wederkerig respect. Een voorbeeld voor iedereen, hij praat niet alleen, hij doet!

Beste mensen van het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam, als jullie belangstelling hebben, en die is er ongetwijfeld, kom dan zondag a.s massaal naar de begraafplaats toe. Toon de jongeren, Marokkaans en Joods hoe geweldig het is dat zij deze taak gezamenlijk op pakken. Geef hun het gevoel dat er diep respect voor hun bestaat over de manier hoe zij, Joodse en Islamitische burgers, in Amsterdam met elkaar omgaan. En help graag een handje mee!


Wij hopen jullie daar te mogen begroeten,

Lody B. van de Kamp, JMNA
Karima Belhaj, JMNA


Begraafplaats Zeeburg
Flevopark, Amsterdam
In 1714 nam de Hoogduits‑joodse gemeente de begraafplaats Zeeburg in gebruik. De begraafplaats Muiderberg, uit 1642 bleek wegens de enorme groei van de joodse bevolking in Amsterdam niet afdoende. Zeeburg was vooral bestemd voor arme joden die geen graf konden betalen. Tevens begroef men er personen die op vrijdag, op een joodse feestdag of de dag ervoor waren overleden. De tocht naar de begraafplaats in Muiderberg vond plaats per paard, wagen en trekschuit. Dat was zó tijdrovend dat men onmogelijk bijtijds terug kon zijn voor de sjabbat of feestdag. Maar Zeeburg lag vlakbij de stad. Tussen 1714 en 1942 werden hier circa 100.000 mensen begraven.
Na de Tweede Wereldoorlog raakte deze begraafplaats in vergetelheid. In 1956 verkocht het kerkbestuur een gedeelte aan de gemeente Amsterdam in het kader van de aanleg van de Flevoweg, waarna een groot aantal graven naar begraafplaats Diemen werd overgebracht. Het resterende deel van de begraafplaats maakt nu onderdeel uit van het Flevopark.


Rabbijn Lody B. van de Kamp (BEd.)
prive 020 404 0732
werk 020 646 5564
Gsm 06 2907 0387


Uit oogpunt van zorgvuldigheid is aan bovenstaande tekst van dit bericht de grootst
mogelijke aandacht besteed. Er kan echter geen garantie worden gegeven
dat de informatie zoals is afgebeeld op uw beeldscherm voor 100% correct is.
Het is onmogelijk om transmissiefouten volledig uit te sluiten.
U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze tekst.

YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl

[www.autorenaissance.nl]


................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com


Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.