HalloJoods
in the spotlight
nederlandse text interview met Rita Levi-Montalcini 1
sluiten

RITA LEVI-MONTALCINI, Neuroloog

Nobel -prijs in de medicijnen
interview d.d. 22-12-2005

Geboren op 22 April 1909 in Turijn, Piemont. Zij is de oudste levende laureaat die er is, degene die het langste geleefd heeft van alle Nobel-prijswinnars.

⁃ Hoe wordt uw 100 jaar gevierd?
⁃ Ach, wie weet of ik dan nog in leven zal zijn. En ik houd niet van festiviteiten. Wat mij bezighoudt en waar ik van houd is waarmee ik iedere dag bezig ben.
⁃ En wat doet u?
⁃ Ik werk aan het verkrijgen van studiebeurzen voor meisjes in Afrika zodat zij kunnen studeren en later werken aan de vooruitgang van hun land. Ik ga ook door met mijn onderzoeken en ik ga ook door met mijn reflectie.
⁃ Bent u nog niet aan uw pensioen toe?
⁃ Nooit! Pensioen maakt het brein kapot en de mensen ziek.
⁃ Hoe werkt uw brein?
⁃ Precies zoals het op mijn 20ste werkte. Mijn verlangens en mijn bekwaamheid zijn hetzelfde gebleven. Morgen maak ik deel uit van een medisch congres.
⁃ Zijn er geen genetische grenzen?
⁃ Nee. Mijn hersens zijn bijna een eeuw oud... maar nog steeds niet aangetast door seniliteit. Mijn lichaam krijgt rimpels, dat is onontkoombaar, maar niet mijn hersenen.
⁃ Hoe kan dat?
⁃ Wij genieten van een groot neuron kneedbaarheid: zelfs wanneer neuronen dood gaan, de resterende neuronen organiseren zich opnieuw om dezelfde functies mogelijk te maken, als zij maar gestimuleerd worden.
⁃ Help mij het mogelijk te maken.
⁃ Houd verlangens levendig, activeer je brein, laat het functioneren zodat hij nooit degenereert.
⁃ Zal ik ook langer leven?
⁃ Je beleeft de jaren waar je in leven blijft intensiever, dat is interessant. Het geheim is: blijf nieuwsgierig, betrokken en gepassioneerd.
⁃ Uw hartstocht was het wetenschappelijk onderzoek.
⁃ Ja, en ik ga er nog steeds mee om met hartstocht.
⁃ Uw ontdekking had betrekking op de groei en de vernieuwing van de cellen van het zenuwstelsel.
⁃ Ja, in 1942. Ik noemde deze ontdekking: "nerve growth factor NGF" en meer dan een halve eeuw lang werd mij een verbod opgelegd. Totdat de deugdelijkheid van mijn ontdekking erkend werd. In 1986 kreeg ik ervoor de Nobelprijs.
⁃ Hoe kon in de jaren '20 een Italiaans jong meisje neuro-wetenschapper worden?
⁃ Als kind al wilde ik mijn leven besteden aan de studie. Mijn vader wenste voor mij een goed huwelijk, dat ik een gedegen vrouw en een goede moeder zou worden... Maar ik wilde dat niet. Ik kwam hem zeggen dat ik wilde studeren...
⁃ Wat een teleurstelling voor papa moet het zijn geweest.
⁃ Ja. Als kind was ik niet gelukkig. Ik vond dat ik een lelijk eendje was, stom en van weinig waarde. Mijn oudere broers waren uitmuntend en ik voelde me minderwaardig
⁃ Dat heeft voor u stimulerend gewerkt..
⁃ Ja, maar het voorbeeld van Doctor Albert Schweitzer, die in Afrika lepra patiënten probeerde te helpen heeft mij ook gestimuleerd. Ik wilde het lijden verhelpen.


Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
.
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
.
[www.autorenaissance.nl].
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
.
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
.
.