HalloJoods
in het zonnetje
*EVA VAN SONDEREN: In memoriam Elizabeth Taylor
sluiten

De Brits-Amerikaanse actrice Elizabeth Taylor overleed 23 maart 2011, op 79-jarige leeftijd. We hebben kunnen lezen over haar uitzonderlijke schoonheid, over haar 8 huwelijken met 7 echtgenoten (2 keer met Richard Burton) en over haar violetblauwe ogen. Weinig Nederlandse kranten berichtten over haar hechte band met Israel en haar activiteiten ten behoeve van Israel. Taylor, niet-Joods, ging in 1959 over tot het Jodendom, nog voor haar huwelijk met zanger Eddie Fisher. Ze studeerde negen maanden bij rabbijn Max Nussbaum, een overlevende van de shoah, en nam de naam Elishewa Rachel aan. Volgens mensen die haar goed kenden, nam ze haar Jodendom ernstig, zonder dat ze nou orthodox werd. Haar relatie met Israel duurde langer dan welk van haar huwelijken dan ook: het begon in 1959 toen ze voor $100.000,- aan Israel Bonds kocht om de staat daarmee te steunen. Als gevolg daarvan werden haar films in het Egypte van president Nasser verboden en werd ze in een aantal Arabische landen persona non grata. In 1979 kaapte het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina een Air France vliegtuig en hield dat vast op het vliegveld van Entebbe, Oeganda. De ruim 100 Joodse passageirs werden gegijzeld, de anderen werden vrijgelaten. Liz Taylor bood toen de Israelische ambassadeur in de V.S. aan, de plaats van de Joodse gijzelaars in te nemen. (De passagiers werden tenslotte bevrijd door Israelische commandos, waarbij Jonathan Netanyahu, oudere broer van Benjamin Netanyahu, werd gedood).
In de ABC tv serie Victory at Entebbe die in 1976 werd uitgebracht, speelde Taylor een van de gegijzelde passagiers. Een jaar eerder, in 1975, was ze een van de 60 ondertekenaars (beroemde vrouwen)van een telegram aan de V.N. waarin de beruchte resolutie zionisme = racisme fel werd bekritiseerd. Elizabeth Taylor kwam vaak naar Israel - in 1976 ontmoette ze premier Rabin (tijdens zijn eerste ambtstermijn); in 1983 sprak ze met premier Begin. Taylor bleef haar hele leven een enthousiaste supporter van Israel en droeg financieel bij aan goede doelen in Israel. Zoals ze ook streed voor gelijke rechten van homoseksuelen en zoals ze fondsen wierf voor de Aids-bestrijding, in de tijd dat Aids nog werd weggestopt. In haar latere jaren liet Liz Taylor haar beroemde juwelencollectie veilen en doneerde ze een behoorlijk deel van de opbrengst aan het Fonds voor Israelische oorlogsslachtoffers.

Haar nagedachtenis zij tot zegen.

Eva van Sonderen


.
.
.
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
[www.autorenaissance.nl].
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
.