HalloJoods
niet zoeken0 [] 1 EEE 2 !I 34 567gevonden
in het zonnetje
leerzaam, indrukwekkend mooi en zwaar inspirerend! RITA LEVI-MONTALCINI
sluiten

bekijk hier het Franstalige interview met haar in een powerpoint presentatie. deze wordt automatisch naar uw pc of laptop gedownload. mogelijk duurt het iets langer dan enkele seconden: de presentatie is 2MB, maar is de moeite van het even wachten meer dan waard.

leerzaam, indrukwekkend mooi en zwaar inspirerend!
graag verspreiden deze inspirerende 100 jarige.
ingestuurd door eva

onderstaande vertaling van het interview met rita levi-montalcini is van paulette r. goichrach. HalloJoods bedankt haar voor haar mooie vertaling.

RITA LEVI-MONTALCINI, Neuroloog
Nobel-prijs in de medicijnen
interview d.d. 22-12-2005

Geboren op 22 April 1909 in Turijn, Piemont. Zij is de oudste levende laureaat die er is, degene die het langste geleefd heeft van alle Nobelprijs winnaars.

Hoe wordt uw 100 jaar gevierd?
Ach, wie weet of ik dan nog in leven zal zijn. En ik houd niet van festiviteiten. Wat mij bezighoudt en waar ik van houd is waarmee ik iedere dag bezig ben.
En wat doet u?
Ik werk aan het verkrijgen van studiebeurzen voor meisjes in Afrika zodat zij kunnen studeren en later werken aan de vooruitgang van hun land. Ik ga ook door met mijn onderzoeken en ik ga ook door met mijn reflectie.
Bent u nog niet aan uw pensioen toe?
Nooit! Pensioen maakt het brein kapot en de mensen ziek.
Hoe werkt uw brein?
Precies zoals het op mijn 20ste werkte. Mijn verlangens en mijn bekwaamheid zijn hetzelfde gebleven. Morgen maak ik deel uit van een medisch congres.
Zijn er geen genetische grenzen?
Nee. Mijn hersens zijn bijna een eeuw oud... maar nog steeds niet aangetast door seniliteit. Mijn lichaam krijgt rimpels, dat is onontkoombaar, maar niet mijn hersenen.
Hoe kan dat?
Wij genieten van een groot neuron kneedbaarheid: zelfs wanneer neuronen dood gaan, organiseren de resterende neuronen zich opnieuw om dezelfde functies mogelijk te maken, als zij maar gestimuleerd worden.
Help mij het mogelijk te maken.
Houd verlangens levendig, activeer je brein, laat het functioneren zodat hij nooit degenereert.
Zal ik ook langer leven?
Je beleeft de jaren waarin je leeft intenser, dat is interessant.
Het geheim is: blijf nieuwsgierig, betrokken en gepassioneerd.
Uw hartstocht was het wetenschappelijk onderzoek.
Ja, en ik ga er nog steeds mee om met hartstocht.
Uw ontdekking had betrekking op de groei en de vernieuwing van de cellen van het zenuwstelsel.
Ja, in 1942. Ik noemde deze ontdekking: "nerve growth factor NGF" en meer dan een halve eeuw lang werd mij een verbod opgelegd. Totdat de deugdelijkheid van mijn ontdekking erkend werd. In 1986 kreeg ik er de Nobelprijs voor.
Hoe kon in de jaren '20 een Italiaans jong meisje neuro-wetenschapper worden?
Als kind al wilde ik mijn leven besteden aan de studie. Mijn vader wenste voor mij een goed huwelijk, dat ik een gedegen vrouw en een goede moeder zou worden... Maar ik wilde dat niet. Ik kwam hem zeggen dat ik wilde studeren...
Wat een teleurstelling voor papa moet het zijn geweest.
Ja. Als kind was ik niet gelukkig. Ik vond dat ik een lelijk eendje was, stom en van weinig waarde. Mijn oudere broers waren uitmuntend en ik voelde me minderwaardig
Dat heeft voor u stimulerend gewerkt..
Ja, maar het voorbeeld van Doctor Albert Schweitzer, die in Afrika lepra pati'ten probeerde te helpen heeft mij ook gestimuleerd. Ik wilde het lijden verhelpen. 2
Dat was mijn grote droombeeld.
U heeft die droom waargemaakt..... door middel van de wetenschap.
En vandaag de Afrikaanse meisjes helpen om te gaan studeren.
Wij vechten tegen ziekten, dat wel, maar alles kan verbeteren wanneer de onderdrukking van de vrouw stopt in islamitische landen.
Is religie een rem voor de cognitieve ontwikkeling? De ontwikkeling van kennis?
Ja, religie zet de vrouw opzij t.a.v. de man en plaatst haar buiten de ontwikkeling van kennis.
Is er een verschil tussen de hersenen van een man en die van een vrouw?
Alleen wat betreft de functies van de hersens in verbinding met de emoties die een werking hebben over het endocriene systeem. Maar wat de cognitieve functies betreft bestaat er geen verschil.
Waarom zijn er nog zo weinig vrouwen werkzaam op het gebied van wetenschap ?
Nee, dat is niet waar! Verschillende wetenschappelijke ontdekkingen die aan mannen werden toegeschreven werden door hun zusters, dochters en hun echtgenoten ontdekt.
Is dat waar?
Vrouwelijke intelligentie werd niet herkend, niet gewaardeerd. Gelukkig zijn er vandaag de dag meer vrouwen dan mannen in het wetenschappelijk onderzoek. De erfgenamen van Hypatia.
De wijze Alexandrine van de 4e eeuw....
Tegenwoordig zullen wij niet meer vermoord worden op straat door hatelijke christelijke monniken zoals zij het werd. Er is verbetering gaande in de wereld.
Niemand heeft geprobeerd u te vermoorden...
In de fascistische tijd heeft Mussolini geprobeerd Hitler na te doen in de joodse vervolging... ik moest een tijd onderduiken. Maar ik ben niet gestopt met mijn onderzoeken, ik had een laboratorium in mijn slaapkamer.... en in die tijd heb ik de apoptose ontdekt, dat is de geprogrammeerde dood van de cellen.
Waarom is er bij de joden zo'n hoog procentuele norm van wetenschappers en van intelligentsia?
De uitsluiting heeft bij joden het intelligente werk gestimuleerd: men kan alles verbieden maar niet wat men denkt. Er zijn zeker meerdere Nobel-prijzen bij de joden.
Hoe legt u de nazistische waanzin uit?
Hitler en Mussolini beheersten het spreken tot de massa's en daar domineren altijd de emotionele hersens de neocorticale hersens. Zij konden de emoties manipuleren en niet het verstand.
Is het nog steeds zo vandaag de dag?
Waarom dacht u dat in de Verenigden Staten het creationisme in verschillende scholen wordt geleerd en niet de evolutieleer.
Ideologie is emotie, en die heeft geen verstand.
Verstand is de dochter van onvolmaaktheid. Bij de ongewervelden is alles geprogrammeerd: zij zijn perfect. Wij niet. En omdat wij niet perfect zijn doen wij een beroep op het verstand, op ethische waarden: onderscheid maken tussen goed en slecht is de hoogste graad van de darwinistische evolutie!
Ben u ooit getrouwd geweest, heeft u ooit een kind gehad?
Nee. Ik betrad de jungle van het zenuwstelsel. Ik raakte zo gefascineerd van haar schoonheid dat ik besloot er al mijn tijd aan te besteden, mijn hele leven.
Zal het ons ooit lukken om Alzheimer, Parkinson en seniliteit te genezen ?
Genezen...?
Het zal ons wel lukken al die ziekten te remmen, uit te stellen en te minimaliseren.
Wat is vandaag uw grootste droombeeld?
Dat het ons eens lukt om de maximaal cognitieve mogelijkheid van onze hersenen te gebruiken.
Wanneer kreeg u van uzelf een ander beeld dan dat van het lelijke eendje?
Tot nu toe ben ik me bewust van mijn grenzen.
Wat is het beste van uw leven?
Anderen helpen.
Wat zou u vandaag doen als u twintig was?
Precies wat ik nu doe: anderen helpen om zichzelf beter te helpen.
Merci.
.


................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
.
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
[www.autorenaissance.nl].
.
.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
.