inspiratie
Caroline Stoessinger; De pianiste van Theresienstadt
sluiten

Memoires kunnen soms saai zijn, maar De pianiste van Theresienstadt, geschreven door Caroline Stoessinger, concertpianiste en oprichtster van de The Mozart Academy van New York, is zeer inspirerend.

Het onderwerp van deze biografie is het oudste nog levende Holocaustslachtoffer: Alice Herz - Sommer.

Een uiterst vitale pianiste - haar naam laat zich niet voor niets als 'hartje zomer' vertalen - van 108 plus die haar dag nog altijd opent met het spelen van Bach, met een paar onwillige vingers minder dan vroeger.

Alice werd in 1903 in Praag geboren in een cultuurminnend gezin. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog begint ze naam te maken als concertpianiste.

In 1942 - haar zussen zijn naar Palestina verhuisd, zij is gebleven om voor haar oude moeder te zorgen - wordt ze met haar man Leopold Sommer en zoontje Rafi naar Hitlers 'modelkamp' Theresienstadt gedeporteerd.

Zij weet Rafi en zichzelf te redden door naast het verplichte werk - het splijten van mica voor de oorlogsindustrie, erg gevaarlijk voor pianohanden - pianoles en concerten te geven.


Praag

Na drie jaar keerde ze met haar zoontje terug naar Praag. Haar in bewaring gegeven bezittingen wilden de nieuwe bewoners van haar huis niet teruggeven. Ze belandde zelf in een kafkaëske situatie.

Ondanks alles behield Alice een onverwoestbare levenslust. Ze emigreerde met haar zoon naar Israël. Ze verspilt geen tijd aan verbittering jegens de onderdrukkers omdat haat de ziel van de hater aanvreet.

Ze is dankbaar dat ze leeft. Een vrouw die haar leven lang vastberaden is geweest. De oorspronkelijke titel A century of wisdom is absoluut op haar van toepassing.

Bekend

Natuurlijk staan in dit boek ook zaken die inmiddels gevoeglijk bekend zijn, zoals de aanslag op Heydrich en de verstrekkende gevolgen daarvan, maar het feit dat Alice regelmatig met Franz Kafka heeft verkeerd, dat Gustav Mahler, Thomas Mann en Stefan Zweig huisvrienden waren, maakt dat de geschiedenis tastbaar is, als het ware opnieuw leven in wordt geblazen.

Belangwekkend is ook de beschrijving van het schrikbewind dat de Tsjechen na de Tweede Wereldoorlog tot begin 1947 voerden ten opzichte van de Duitse en andere minderheden.

In reactie op de bezetting zijn onschuldige burgers op gruwelijke wijze vermoord, mede door de autoritaire, nationalistische houding van president Beneš. Nog steeds een heel gevoelige episode in de Tsjechische geschiedenis.

Opmerkelijk

Haar beoogde nieuwe man, de journalist Michal Mareš die daar in die tijd ook open en bloot over berichtte, heeft ze daardoor verloren.

Ze overleefde borstkanker, moest zien hoe haar zoon op 65jarige leeftijd stierf, maar startte toen ze 104 was nog een studie moderne Europese geschiedenis. Een opmerkelijke biografie van een opmerkelijk sterke vrouw.

bron:http://www.nu.nl/boek/2774466/caroline-stoessinger---pianiste-van-theresienstadt.html


Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com


[www.autorenaissance.nl]

................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com

Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com