verhaal en gedicht
Bij het standbeeld van Adam Mickiewicz
sluiten

Bij het standbeeld van Adam Mickiewicz
Tzvi Eisenman

Vergeef mij, grote dichter, met uw pelerine losjes over de linkerŽschouder geworpen, en met uw rechterhand wijzend naar uw hart.
Neem mij niet kwalijk, edele zoon van Polen, dat ik mij veroorloof u te benaderen om mijn hart uit te storten bij uw hoge sokkel, vanwaar u uitziet over de herstelde straten en pleinen van Warschau.
Ik betwijfel of u mij zult horen, mij zult verstaan. Uw oren zijn van steen en uw blik is van steen. Maar ik zal mij van deze plek niet verroeren, ik zal blijven staan. En verder mompelen op de trappen van uw monument. Mijn voeten struikelen soms, maar ik zoek steun bij u met mijn trillende handen.
Het loopt al tegen de avond. Het daglicht dooft langzaam. De tweearmige lantaren, het omringende ijzeren hekwerk met de ijzeren guirlandes, en enkele bomen zullen u 's nachts beschermen en over u waken.
Als iemand toevallig zou horen hoe ik in de vallende schemering tegen uw stenen beeltenis sta te stamelen, zou hij in een onbedaarlijke lach schieten. Maar u bent de enige in deze stad, waar ik geboren ben, die mij vertrouwd, mij bekend is, en die ik mij herinner vanaf mijn vroegste kinderjaren.
Mogelijk dat ook u zich dat kleine jongetje herinnert dat Pools tegen u sprak met een Jiddisj accent en u zijn geheim toevertrouwde, dat hij ook eens schrijver zou zijn, net als u, maar dan een schrijver die voor joden schrijft ‑ in het Jiddisj.
Vandaag ben ik in alle vroegte door de stad gaan lopen, straat in, straat uit. Ik vertoefde op pleinen, sloop tuinen binnen, speurde rond in de hoofdstraten, en hield tientallen mensen staande. Ik keek in tientallen gezichten, in tientallen ogen.
Geen enkel gezicht was dat van mijn moeder, van mijn vader, mijn zuster en zwager, van mijn ooms, tantes, neven en nichten. Niet één paar ogen ‑ van buren, vrienden en vriendinnen, van mijn leraren, dierbaren en bekenden.
Daarom, vergeef me, grote dichter, dat ik uw rust verstoor, dat ik zo vrijpostig steun zoek bij uw glorie. In de laatste zuchten van een zieltogende dag buig ik mijn hoofd voor uw genade. Wijs mij niet af! Behalve u heb ik niemand meer in deze geliefd-gehate, vreemd-vertrouwde stad!

Vertaling: Willy Brill
Uit: Grine medine no 40
www.stichtingjiddisj.nl

Adam Mickiewicz (1798-1855) wordt beschouwd als de grootste Poolse dichter van de negentiende eeuw. Zijn beroemdste werk is het epos Pan Tadeusz.

Uit: Tzvi Eisenman, Bleter foen a farsmaljetn pinkes. Perets Farlag, Tel Aviv 1996Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
[www.autorenaissance.nl]SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.comKaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!