HalloJoods
reizen
koffie en terug in de tijd
sluiten

koffie; terug in de tijd
bakkerij; rechov pri chadash 8 in de wijk zichron moshe, jerusalem
telefoon 02-5385556


op bezoek bij mijn zoon in jerusalem.
omdat die vroom is, in het zwart loopt en liever niet gezien wil worden in andere wijken, die vol zijn van cafes, restaurants en winkels aldaar, slenteren hij en ik heel wat af in die zwarte straten.
alleen baarden, lange zwarte jassen, kniekousen, zwarte hoeden, streimels (bontmuts) en lange rokken die kinderwagens voortduwen kom je daar tegen.
moe geworden van al die kleine straatjes, vraag ik al bijna zonder hoop, "zeg moshe, is er nou nergens een klein cafetje waar we iets kunnen drinken, een kop koffie met iets zoets erbij of zo?"
"nee ik geloof het niet, ja eigenlijk wel, maar daar is heel veel licht (niet goed voor een vrome jood, dan zie je teveel?) en er zijn ook veel spiegels.
mijn moede bene konden niet geloven dat er zulk een patisserie in het vooruitzicht was.
mijn hoofd zag een gedroomde tearoom voor zich; bescheiden kristallen verlichting aan de muur -gepast- en hier en daar een decoratieve spiegel.
ik liep tevreden verder, moeheid en dorst waren op slag verleden tijd.
een onopvallende deur, veel mensen in en uit, ja dat moet het zijn.
eenmaal binnen gekomen, was ik plotseling in het polen van 100 jaar geleden.
de patisserie bleek een brood annex banketbakkerij te zijn, inclusief de rokerige damp van al dat bakken in hete ovens.
reusachtige bakplaten vol verse lekkernijen werden in hoog tempo aangevoerd.
de zwarte hoeden bedienden zich routineus en vliegensvlug werden papieren zakken gevuld afgerekend.
het etablissement uit 1932 bleek een authentieke bakkerij met 2 verdiepingen hoog plafond, allerlei neonbuizen van geweldige lengte schots en scheef opgehangen. iedere nacht tot 1 uur open en op donderdagochtend van 8 uur tot vrijdagmiddag 3 uur. je kunt er dan s'nachts de challes halen voor de komende shabbes.
de tent gaat dan na shabbes weer open en draait weer een volle week door.
over het tearoom gedeelte valt nog het volgende te vermelden; in een verloren hoekje staan 4 aftandse barkrukken, de zitting al minstens 100 jaar met tape bij elkaar geplakt op het onderstel. erop zitten lukt wel met wat voorzichtigheid.
de spiegels waren schmutzig en gelukkig ook maar.
langs de muur nog een aftandse plank om je papieren beker met best lekkere koffie aan te drinken.
het allerbelangrijkste is dat ik nergens ooit lekkerder rochaleg (soort van klein chocolade croisantje) gegeten heb.
bakkerij מאפית אביחיל in de rechov pri chadash 8 in de wijk zichron moshe, jerusalem
telefoon 02-5385556

is de moeite waard en de prijzen nog steeds vooroorlogs.

eeva

.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
[www.autorenaissance.nl].
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
.
.
.
.