mening
Weimar in Jeruzalem..... door Uri Avnery 1
sluiten

Weimar in Jeruzalem

De dreigende teloorgang van de democratie in Israel.
En in West‑Europa

Uri Avnery
De Israelische journalist, publicist en vredesactivist Uri Avnery werd in 1923 als Helmut Ostermann in Beckum geboren, dat lag in de Republiek van Weimar, zoals Duitsland na de Eerste Wereldoorlog heette. Toen de nazi's in 1933 aan de macht kwamen emigreerde hij met zijn ouders naar wat toen nog het Britse mandaatgebied Palestina was. Hij vocht in de Israelische Onafhankelijkheidsoorlog, maar ontwikkelde zich al snel van een fanatieke zionist tot een ruimhartige linkse journalist en politicus, die bijvoorbeeld als eerste Israeli met Arafat praatte. Als 87‑jarige is hij nog steeds actief en schrijft wekelijks een inspirerend essay. Hoewel hij pas tien jaar was toen hij Duitsland verliet heeft hij zich altijd afgevraagd hoe het kwam dat de Republiek van Weimar ten onder moest gaan en hij doorbreekt een taboe als hij een vergelijking trekt met huidige toestanden, in Israel, maar ook in West‑Europa.

TEL AVIV ‑ In Berlijn werd in het najaar van 2010 een tentoonstelling geopend over 'Hitler en de Duitsers', waarin een onderzoek wordt gedaan naar de factoren waardoor het Duitse volk Adolf Hitler aan de macht heeft gebracht en hem trouw is gebleven tot het allerlaatst. Jammer genoeg had ik het zelf te druk met de problemen van de Israelische democratie om naar Berlijn te vliegen. Want vanaf mijn kindertijd heb ik me die vraag altijd gesteld: hoe heeft het kunnen gebeuren dat een beschaafd land, dat zichzelf zag als een 'volk van dichters en denkers', deze man is gevolgd, zoals de kinderen van Hamelen de rattenvanger volgden, naar hun ondergang.

Ik zie dat niet alleen als een geschiedkundig probleem, maar ook als een waarschuwing voor de toekomst. Als dit de Duitsers is overkomen, kan het dan elk volk overkomen? Kan het ook in Israel gebeuren?

Als negenjarig jongetje was ik ooggetuige van het ineenstorten van de Duitse democratie en de opkomst en het aan de macht komen van de Nazi's. De beelden staan in mijn herinnering gegrift ‑ de verkiezingscampagnes die elkaar opvolgden, de uniformen in de straten, de debatten aan tafel, de eerste keer dat de onderwijzer ons begroette met 'Heil Hitler'. Deze herinneringen heb ik opgeroepen in een boek dat ik tijdens het Eichmann‑proces heb geschreven. Het laatste hoofdstuk heeft als titel: 'Kan het ook hier gebeuren?'. Omdat ik bezig ben mijn memoires te schrijven denk ik ook nu veel na over die tijd.

Misschien is de tentoonstelling in Berlijn niet in staat deze vragen te beantwoorden. Zelfs nu, 77 jaar later, bestaat er nog geen definitief antwoord op de vraag waarom de Duitse republiek in elkaar stortte. Die vraag is op dit ogenblik voor mij des te belangrijker, omdat in Israel mensen met steeds grotere bezorgdheid de vraag stellen of ook de Israelische democratie aan het instorten is.

Taboe doorbroken

Voor het eerst wordt deze vraag in alle ernst gesteld. Door de jaren heen werd in Israel zorgvuldig vermeden het woord fascisme te gebruiken in het openbaar debat. Het riep herinneringen op die te verschrikkelijk zijn. Nu is dit taboe doorbroken.

Jitzak Herzog is minister van Welzijn in de huidige, rechtse, Israelische regering van minister‑president Benjamin Netanjahoe. Herzog is lid van de Arbeidspartij, de kleinzoon van een opperrabbijn en de zoon van een Israelische president. Hij zei in october 2010, dat 'fascisme de randen van de Israelische maatschappij heeft geraakt'. Hij heeft ongelijk: het fascisme raakt niet alleen de randen, het raakt direct de regering waar hij deel van uitmaakt en de Knesset, het Israelische parlement, waar hij lid van is.

Er gaat letterlijk geen dag voorbij of een groep Knesset‑leden stelt een nieuwe, racistische wet voor. Israel is diepgaand verdeeld over een amendement op de wet op het burgerschap dat immigranten zal dwingen trouw te zweren aan Israel 'als een joodse en democratische staat'. De ministers zijn het er niet over eens of dit alleen zal worden gevraagd van niet‑joden (wat niet zo aardig klinkt) of ook van joden ‑ alsof dat de racistische inhoud van het voorstel ook maar enigszins zou veranderen.

Half october kwam weer een nieuw wetsvoorstel ter tafel. Dat verbiedt niet‑burgers toeristen rond te leiden in Oost‑Jeruzalem. Niet‑burgers, dat betekent in dit geval Arabieren. Toen Oost Jeruzalem door Israel na de oorlog van 1967 werd geannexeerd, werden de Arabische inwoners geen Israelische burgers. Ze kregen slechts een 'permanente verblijfsvergunning' alsof ze recente nieuwkomers waren en geen afstammelingen van families die al eeuwen lang in Jeruzalem hebben gewoond.

Deze wet is bedoeld om Arabische inwoners van Jeruzalem het recht te ontnemen toeristen rond te leiden langs hun heilige plaatsen in de stad, aangezien ze daarbij misschien zouden kunnen afwijken van de officiële Israelische propaganda. Schokkend? Ongelofelijk? Niet in de ogen van de indieners van de wet, onder wie leden van de oppositionele Kadima Partij. Een Knesset‑lid van de linkse Meretz Partij tekende het wetsvoorstel ook, maar trok zijn handtekening terug zeggende dat hij in de war was geweest.

Het is maar een voorbeeld van tientallen soortgelijke wetsvoorstellen die de laatste maanden van 2010 aan de orde kwamen en tientallen andere die in 2011 nog zullen komen. Het lijkt wel een competitie wie de meest racistische voorstellen kan doen. En het wordt beloond. Na elk wetsvoorstel worden de initiatiefnemers uitgenodigd in de televisiestudio's uit te leggen wat hun bedoelingen zijn. Hun foto komt in de Israelische kranten. Voor obscure Knesset‑leden, van wie niemand ooit had gehoord, betekent dat een onweerstaanbare verleiding. De media collaboreren.

Demagogen

Het is niet een fenomeen dat tot Israel beperkt blijft. Overal in Europa en in Amerika steken openlijke fascisten de kop op. De haatzaaiers die tot voor kort hun gif alleen aan de randen van het politieke systeem verspreidden hebben nu het centrum van de macht bereikt. In bijna elk land zijn er demagogen opgestaan die hun loopbaan bouwen op het ophitsen tegen de zwakken en hulpelozen, die de verdrijving van vreemdelingen bepleiten en de vervolging van minderheden. In het verleden kon men ze gemakkelijk negeren, zoals Hitler aan het begin van zijn carrière. Nu moeten ze ernstig worden genomen.

Nog maar een paar jaar geleden was de wereld geschokt toen men toestond dat de partij van Jörg Haider deel uit maakte van de regeringscoalitie in Oostenrijk. Haider was iemand die de verdiensten van Hitler had opgehemeld. De Israelische regering riep verontwaardigd zijn ambassadeur uit Wenen terug. Nu is de nieuwe Nederlandse regering afhankelijk van de steun van een uitgesproken racist en in vele landen behalen fascistische partijen indrukwekkende verkiezingsresultaten. De 'Tea Party' beweging die bloeit in de Verenigde Staten heeft een aantal duidelijk fascistische kanten. Een van de kandidaten heeft er plezier in rond te lopen in het uniform van de moorddadige Waffen SS. Dus Israel is in goed gezelschap. Niet erger dan de anderen. Als het daar kan, waarlom dan hier niet net zo goed?
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................


Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
[www.autorenaissance.nl]


YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com