thora en meer
Parshat Wajakhel‑Pekude / Hachodesh
sluiten

U wordt vriendelijk verzocht om deze wekelijkse verklaring op de Parsha vóór Shabbat te openen en/of af te drukken, maar niet op Shabbat zelf.

Erev shabbat, Parshat Wajakhel‑Pekude / Hachodesh
26 adar 5770 12 maart '10

Van Moshe Zvi Laufer

De middelste van de drie lagen van verschillende materialen die het dak vormden van de Mishkan (Tabernakel), was gemaakt van geitenhaar.
In parshat Wajakhel staat, dat wijze vrouwen het haar van de geiten tot draden sponnen en daarmee de lange stroken geitenstof vervaardigden die tezamen een van de daken van de Mishkan vormden.
Rashie verklaart dat de vrouwen het spinnen van het geitenhaar op de geiten zelf deden.
De Tiferet Jonathan en de Meshech Chochmah verklaren dat dit noodzakelijk was, zodat vrouwen die onrein waren hun onreinheid niet zouden overbrengen op de stof die zij vervaardigden, want het haar dat nog aan een levend dier vast zit kan niet onrein worden.
Aan het begin van de Torah staat ook een aanduiding voor het feit dat vrouwen een bepaalde wijsheid bezitten die bij mannen ontbreekt. Toen Hashem de eerste vrouw schiep uit een rib van Adam, staat de uitdrukking: "Wajiven Hashem", "G'd bouwde". "Wajiven" zegt de Gemara in Massechet (tractaat) Nidda (45:) is van de stam "Biena" dat "verstand" betekent en dat ons leert over het speciale inzicht van vrouwen in bepaalde zaken.
In sommige sefariem wordt de verklaring gebracht dat het woordje "Isha" (vrouw) dezelfde gematria (getallenwaarde) heeft als het woordje "Devash" (honing).
(Interessant is dat het troetelwoordje dat veel Engelstaligen voor hun vrouwen gebruiken "Honey" is.)
Rav Elyashiv shelieta verklaart dit als volgt:
Ofschoon het feit dat een deel van de pootjes van de bij in de honing terecht komt, is de honing toch kosher, ook al is het lichaampje van de bij zelf niet kosher. Hoe kan dat? Honing heeft een speciale eigenschap dat het de onreine bijenpootjes neutraliseert. Door deze eigenschap van de honing veranderen de delen van de bijenpootjes zelf in honing.
Zo is de vrouw in staat om de onreine elementen en krachten die haar huis en gezin infiltreren te neutraliseren, zelfs als die elementen reeds vat hebben gekregen op haar man en kinderen. Dit is net zoals de delen van de bijenpootjes die reeds in de honing terecht zijn gekomen, daarna geneutraliseerd worden door de honing zelf en daardoor in honing veranderen.
Van deze verklaring van Rav Elyashiv shelieta, zien we de enorme kracht van de Joodse vrouw, om wanneer haar gezin een moeilijke periode meemaakt en als een zinkend schip ten onder dreigt te gaan, de vrouw in staat is haar gezin op onverklaarbare wijze van de woeste golven van negatieve krachten en invloeden te redden.
Een vergelijkbare verklaring gaf Rav Moishe Soloveichik zatsal op de volgende vraag:
In Eshet Chajil (Mishlei 31:13) dat vrijdagavond ter ere van de ba'alat habajit (vrouw des huizes) gezongen wordt, staat: "Dorsha tsemer oefishtiem wata'as bechefets kapeha", "Zij vraagt wol en vlas en be'arbeidt die met lust met eigen hand." Maar wol en vlas (linnen) samen is toch "sha'atnez", een streng verbod van de Tora!? Hoe kan de Joodse vrouw dan geprezen worden als ze zich met zulke zaken bezig houdt?
Hierop antwoordt Rav Moishe zatsal dat de vrouw een speciale gave heeft om de kracht van de awera (zonde) te neutraliseren, zo sterk dat ze bij wijze van spreken in staat is "sha'atnez" in een kosher kledingstuk om te vormen!
Moge Hashem ons het inzicht en de wilskracht geven om dit geschenk, de Joodse vrouw te waarderen!

Shabbat Shalom,


Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
[www.autorenaissance.nl]

YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!


Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com


................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................


Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.