thora en meer
Een mand vol zegeningen: Inzicht in Parasjat Kie Tavo 5771
sluiten

Onze Parasja begint met de bespreking van de mitswa van de bikkoeriem, de eerste vruchten die naar de Tempel gebracht werden als een gebaar van dankbaarheid.
Bij die gelegenheid verklaarde de landbouwer zijn dank aan Hasjem dat Hij het Land Israël aan Zijn volk gegeven heeft.
Er is een speciaal tractaat in Seder Zeraïem dat de wetten voor de bikkoeriem behandeld en waar in details beschreven wordt hoe de Joden uit verschillende delen van het land zich verzamelden en gezamelijk in een vrolijke optocht verder trokken, wanneer ze de eerste vruchten van hun land naar de Heilige Tempel in Jeruzalem brachten.
De eerste vruchten werden in een mand gedaan, die aan de Kohen werd gegeven. De Kohen plaatste op zijn beurt de mand met de eerste vruchten voor het Altaar, waarna een verklaring van dankbaarheid aan Hasjem werd afgelegd.
Deze verklaring bevatte ook een verkorte samenvatting van de Joodse geschiedenis, waarbij een beschrijving gegeven werd van ons verblijf in Egypte en onze uiteindelijke verlossing daaruit.
Wanneerdit ritueel werd beëindigd, zegt Rasji in zijn commentaar op vers 26:16, dan werd er een bat kol ‑ een Hemelse echo ‑ gehoord die de brenger van de bikkoeriem als volgt zegende: הֵבֵאתָ בִכּוּרִים הַיּוֹם, תִּשְׁנֶה לַשָּׁנָה
הַבָּאָה ‑ „Zoals je vandaag de eerste vruchten gebracht heb, zo moge je het verdienen dat je volgend jaar dit ritueel mag herhalen."
Onze Geleerden vertellen ons dat een rijk iemand zijn eerste vruchten in een gouden mand bracht, terwijl de arme ze bracht in een mand van gevlochten takken.
De gouden mand werd door de Kohen aan de eigenaar teruggegeven, maar de meer bescheiden mand, die van riet of stro gevlochten was, werd niet teruggegeven!
Onze Geleerden zeggen daarover dat dit de volksuitdrukking bevestigt dat „de arme achtervolgd wordt door armoede." Echter, de vraag komt op waarom deze schijnbaar onbillijke gewoonte was ingesteld.
Waarom kreeg de rijke zijn gouden mand terug, terwijl de eenvoudige mand van de arme niet werd terug gegeven?
Het antwoord ligt opgesloten in de bovengenoemd zegening die gegeven wordt aan de brenger van de bikkoeriem. Merk op dat de brenger van de bikkoeriem de Hemelse zegen krijgt dat hij nog een jaar zal leven en dan de verdienste zal hebben om weer bikkoeriem te brengen. We hebben echter geen idee wat zijn economische en financiële situatie over een jaar zal zijn. Als hij nog steeds arm is, zal hij zijn eerste vruchten weer in een eenvoudig gevlochten rieten mandje brengen.
Maar als hij dan intussen rijk is geworden, zal hij ze in een gouden mandje brengen en dan heeft hij het rieten mandje van dit jaar niet meer nodig. Dat is precies de reden waarom de Kohen het rieten mandje niet teruggeeft aan de arme, want dat is een onderdeel
van de zegen.
De Kohen zegt daarmee impliciet: „Je hebt dit rieten mandje volgend jaar niet meer nodig,
want dan ben je rijk." De rijke daartegenover, krijgt zijn gouden mand terug, want dat is een deel van zijn zegen, dat hij de verdienste zal hebben om rijk te blijven zodat hij ook volgend jaar zijn bikkoeriem in deze gouden mand kan brengen.

Copyright Zwi Goldberg www.Joodsleven.nl


Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.comSASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com

................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl


YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
[www.autorenaissance.nl]
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com