thora en meer
Soekot‑[Loofhutten]‑feest 2
sluiten

Akiva:
Je brengt twee punten naar voren: ten eerste, de tijd maakt bepaalde „tradities" betekenisloos, en ten tweede, barbaarse en verschrikkelijke dingen zijn niet geschikt om te bestendigen, en je maakt een veronderstelling: we waren ooit een „agrarische conglomeraat van nomadische stammen" en onze tradities komen daaruit voort.
Wat je „tradities" noem zijn mitzvot, geboden ‑ je citeert Soeka, loelav en etrog, dit zijn bijbelse geboden. Er zijn twee categorieën van mitswot: die tussen mens en God, en die tussen mens en medemens. Die tussen mens en medemens, neem ik aan, geven je geen enkel probleem; je hoeft geen enkele van hen uit te sluiten ‑ vriendelijkheid, liefdadigheid, lenen aan iemand die behoefte heeft aan een lening, en ga zo maar door. (Dit zijn alle geboden van de Tora, precies zoals Soeka en loelav geboden zijn van Tora.) Dus ik neem aan dat het probleem is de mens‑God‑mitswot. Maar waarom zouden die minder relevant geworden zijn dan ze waren toen ze werden gegeven? Je kiest zelf het voorbeeld van de Soeka, laten we eens een ogenblik kijken naar die mitswa en zien of die enige relevantie verloren heeft met het verstrijken van de tijd.
Ik ga je suggereren dat in tegenstelling tot je veronderstelling, deze mitswa meer relevant is in de moderne tijd dan hij ooit was. Wat ligt achter dit gebod? Wat is de betekenis ervan en wat is de meditatie die de uitvoering ervan zou moeten begeleiden?
Wonen in hutten is in feite een oefening in ego ontkenning.
Wonen in hutten is in feite een oefening in ego ontkenning; het werkt om geloof in de spirituele Bron te bouwen en niet in het materiële domein van de controle van de mens. De Soeka vereist een dak dat heel onmaterieel is, zoals je ongetwijfeld zult weten ‑ het moet dun genoeg zijn om de regen door te laten, het is goed als je de sterren er doorheen kan zien.
In feite, een van de wortel‑betekenissen van het Hebreeuwse woord Soeka is „om te zien." Wanneer je je permanente woning (het spreekwoordelijke „dak boven je hoofd") verlaat en verhuist naar een hut die nauwelijks een dak heeft, dan ontwikkel je het vermogen om door het materiële heen te zien en om het hogere waar te nemen. De verleidelijke illusie is dat onze veiligheid voortvloeit uit de materie; de Soeka leert ons dat als er veiligheid is, die van elders komt.
De Kabbalistische teksten noemen de Soeka de „schuilplaats van het geloof." Het Soekotfeest vindt plaats in het oogstseizoen; de boodschap is dat precies wanneer je je oogst in je huis brengt, precies op het moment dat je je het meest onafhankelijk kunt voelen, het veiligst, de Tora zegt: „Voorzichtig! Kom niet los van de werkelijke bron van alles wat je hebt". Op Soekot lezen we Kohelet (Prediker) ‑ „Alles is ijdelheid ", investeer niet te veel in deze wereld. Dit is de rode draad die door alle commentaren loopt.
Dus wonen in hutten dient om je bewust te maken van de hogere wereld, om je blik figuurlijk omhoog te richten, door de dunne bedekking van de Soeka en niet om in je huis op de veiligheid van het betonnen dak te vertrouwen. Dit is een voelbare ervaring van het verlaten van het materiële en uitgaan naar een ander soort bestaan.
Is dit minder relevant vandaag de dag dan het ooit was? Het zou kunnen zijn dat het nu juist meer relevant is. Met de ontwikkeling van de technologie, met de verovering van steeds meer van de materiële omgeving, komt de verleiding om aan te nemen dat wij alles in de hand hebben, dat wij de volledige beheersing van onze wereld naderen. Naarmate we meer gebieden van de fysieke wereld onderwerpen, vergroten we dit gevaar. Het ultieme gevaar hier is niet alleen de verkeerde veronderstelling van competentie en controle, de gevaarlijke illusie is dat we denken voor alles in onze wereld te kunnen zorgen, maar in wezen versterken we onze ego, en dat is de echte bron van alle rampen.
zwi goldbergWat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com
[www.autorenaissance.nl]
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com


Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.comKaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.

YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!