HalloJoods
columnisten 2013
*EVA VAN SONDEREN: Chamsin
sluiten

Chamsin.
Het is schitterend voorjaarsweer in Jeruzalem, en dat komt door de chamsin- de hete droge woestijnwind die vanuit het oosten komt en ongeveer 50 dagen per jaar komt aanwaaien, vandar de Arabische naam. In het Hebreeuws heet hij sharav. In Afrika heet dat soort wind sirocco, in Frankrijk de mistral, en in Zwitserland de Foehn. Chamsin heb je vooral in het voorjaar - maart en april - en als hij 'breekt' is iedereen opgelucht, maar via al die chamsindagen wordt het trapsgewijs warmer, tot de hete zomer er echt is.
Als je nu naar buiten gaat voelt de atmosfeer drukkend - een beetje alsof je door stroop loopt, de sharav is een 'evil wind'. Dat schijnt te maken te hebben met een te hoog gehalte aan positieve ionen - dat klinkt mooi, positief, maar het is niet gezond. Het kan het serotonine irritatie syndroom oproepen: branderige ogen, droge geirriteerde keel, hoofdpijn of migraine, onregelmatige hartslag, ademproblemen en in ieder geval word je er moe van. Bij een groter aandeel aan negatieve ionen in de atmosfeer, zoals aan het strand of bij watervallen, schijnt de mens zich beter te voelen.
En ik merk het meteen bij mezelf. Ik sta in in de supermarkt in de rij voor de snelkassa, (max 10 boodschappen) en zie geirriteerd hoe een tweetal mannen voor mij 5 gebraden kippen, een tiental flessen spuitwater, zakken tomaten, appels, allerlei soorten yoghurts, in ieder geval veel meer dan 10 boodschappen, in hun karretje hebben liggen. Ik wijs hen op max 10, waarop ze antwoorden dat 5 voorgebraden kippen tellen als 1, enzovoorts. "Als vijf kippen er één zijn, ben ik bat HaMoshiach" antwoord ik. (Vergeef me, het komt door de sharav!) In de rij wachtenden achter me barst nu ook boze verontwaardiging los, en een meneer rekent het tweetal voor dat de vijf minuten vertraging die ze bij de kassa opleveren, voor alle vijf personen achter hen geldt, dus dat zijn 25 minuten wachten bij elkaar. (Is dat dezelfde truc? Mijn brein is te omfloerst om daar over na te denken.) Dan zegt een van de mannen: "maar wij zijn met z'n tweeen. Dus we mogen twintig boodschappen hebben". Die opmerking is zo rationeel dat het gemor meteen ophoudt.
Later in de bus merk ik het opnieuw. Er zit een hele aardige buschauffeur, een man met grijs haar, die de tijd neemt voor zenuwachtige oude vrouwtjes die hun veelrittenkaart niet kunnen vinden en die ook niet wegrijdt als zo'n oude dame nog niet zit - en daardoor een groen stoplicht mist. Een passagier voorin gaat dat te traag: "waarom rijdt u niet weg? U bent een bus, een bus heeft voorrang, net als de sneltram." (Bij de sneltram zijn de stoplichten zo ingesteld dat de tram altijd voorrang heeft.) De bus blijft rustig staan, tot het stoplicht weer op groen gaat. "Waarom rijden ze hier niet net zo als in Europa, waar bussen altijd voorrang hebben, waarom rijden ze hier niet zoals in de rest van de wereld" blijft de passagier geirriteerd roepen. De chauffeur antwoordt niet, want tja, wat moet je, het is chamsin.
In deze drukkende dagen heeft Netanyahu de laatste hand gelegd aan zijn coalitie, dat voorspelt ook niet veel goeds, al bevinden politici zich meestal in ruimtes met air-conditioning. Yair Lapid heeft het voor elkaar gekregen dat het aantal ministers flink is gekrompen van 30 tot 21, een pluspunt, want Netanyahu formeerde de meest opgezwollen kabinetten ooit. Lapid wordt minister van Financien, een post die hem van populaire tv presentator wel eens in de meest gehate minister zou kunnen veranderen, en Buitenlandse Zaken, de post die hij graag had willen hebben, wordt 'vastgehouden' voor Lieberman, als die tenminste de tegen hem aangespannen rechtszaak overleeft. Het minsterie van Huisvesting en Constructie komt in handen van de settlerpartij Habait Hayehudi, dus dat betekent uitbreiding van de nederzettingen op de Westbank. Naftali Bennett schijnt de grote bemiddelaar tussen Netnayahu en Lapid te zijn geweest, die had kennelijk geen last van de chamsin maar hield het hoofd koel

eerder geplaatst in crescas nieuwsbrief


.
.
.
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
.
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
.
[www.autorenaissance.nl].
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.