columnisten 2010
*TAL VAN KEKEM: Komt de Moschiach op een bepaalde tijd?
sluiten

Vraag:
Shalom rabbi Tal
Waarom zijn er telkes rabbijnen geweest die voorspelden dat de Moschiach op een bepaalde datum zal komen of dat het dan het einde van de wereld zal zijn? De laatste der dagen bedoel ik. En zal dat echt gebeuren in 2012?

Antwoord:
Het is bekend dat er wijzen waren die de Verlossing voorspelden om ons volk wakker te schudden en tot inkeer te brengen. Tot tesjoevá (terugkeer) naar de Eeuwige en Zijn Torá. De gedachte hierachter is, dat zelfs als het resultaat van de voorspelling is, dat slechts één Jood terugkeert, dat toch inhoudt dat de Verlossing één stapje dichterbij is gebracht. De Verlossing zal immers slechts komen op het moment dat alle Joden zich weer aan de Torá houden? Daarnaar streven wij, want alleen dan zullen de omstandigheden juist zijn en dan zal temidden van ons volk de Masjíeach opstaan.
Dan zal er een laatste oorlog woeden, de afrekening met het kwaad, en het goede zal overwinnen en de schepping zal daarna alleen nog vrede en harmonie kennen.

De voorspelling van 'het einde der wereld' in 2012 is er niet een van ons. Ons boek 'Daniël' spreekt van 'ooit'. Het jaartal 2012 vindt onder andere zijn oorsprong in de kalender van de Zuid-Amerikaanse Maya-indianen: die kalender is 1000 jaren lang en eindigt met 31 december 2012. Interessant: de Mayas geloven zelf niet dat het einde van hun kalender ook het einde van de wereld inhoudt!
Een andere beroemde voorspelling is van Nostredamus: deze Fransman zou in zijn geschriften de terroristische massamoord op 9/11 voorspeld hebben en ook het einde der wereld in 2012. Waarschijnlijk een kwestie van creatief lezen...
In de westerse wereld het meest aansprekend is wellicht de voorspelling in het christelijke bijbelboek Openbaringen: 'Armageddon'. In de vlakte bij de antieke stad Megíedo in Noord-Israël zou een laatste slag geleverd worden tussen het leger van Sàtan en de Hemelse legers. Over een datum wordt in Openbaringen overigens niet gesproken.

In de joodse geschriften is nergens een verwijzing naar een datum voor de Verlossing te vinden. Het jaar 2012 is dan ook even waarschijnlijk als het jaar 20.012.
Overpeins ondertussen deze woorden van rabbi Nàchman: "De wereld is één smalle brug, en het belangrijkste is, helemaal niet bang te zijn!"

Kol ha- olàm koelò gèsjer tsar meód, ve-ha-iekàr lo lefachééd klal...


N.B.
Alvorens deze mail af te drukken, ga alsjeblieft bij jezelf te rade of het noodzakelijk is: spaar de bomen!
N.B.
Het uitgangspunt van deze antwoorden op joodse en haláchische vraagstukken e.d. ligt waar relevant altijd diep in de rabbijnse traditie. Een hier gegeven interpretatie van de halachá is echter niet per sé de interpretatie die momenteel in alle joodse kringen populair is. Daarnaast wordt hier uitgegaan van de stelling, dat het joodse volk niet verplicht is de opinies van rabbijnen zonder eigen onderzoek, dus: klakkeloos, te volgen.
Bestudeer zelf de bronnen, lees alle opinies, vergelijk hen en maak je eigen keuzes!

[websites: http://www.klal-israel.nl
http://www.rooierebbe.nl


Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com

................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com


[www.autorenaissance.nl]
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.