columnisten 2011
*ELDAD KISCH: Kosjer slachten
sluiten

Kosjer slachten

Het probleem van kosjer slachten, dat in Nederland al vele maanden de Joodse gemoederen beweegt, is nu ook een zaak geworden die in Israel aan de orde komt bij de Nederlandse kolonie alhier. Wij worden opgeroepen om onze stem te laten horen, en op petities te tekenen om het kosjere slachten in Nederland niet te bemoeilijken of te verbieden, want zo worden wij gewaarschuwd, als Nederland valt, valt heel Europa.
Hierbij enkele aantekeningen:
Naar mijn mening is de Nederlands‑Joodse gemeenschap mondig genoeg om luid te protesteren tegen de voorgenomen verandering in de wet, en is de mening van een paar duizend ex‑Nederlanders in Israel niet doorslaggevend en mogelijk zelfs niet productief als inmenging in interne zaken.
Of een koe nu met volle bewustzijn op het vlijmscherpe slachtersmes toeloopt of wordt gedreven ‑ dan wel zacht verdaasd en misschien een beetje 'high' haar keel krijgt doorgesneden, kan niet veel uitmaken voor de smaak van de biefstuk. Maar daar gaat het natuurlijk niet om.
Ook eeuwenoude gebruiken, die afgeleid zijn van een handvol zeer stringente geboden of verboden, hebben zelf een heiligheidswaarde gekregen die misschien niet ten volle verdiend is.
De Joodse wijzen hebben in de loop der eeuwen duidelijk bewezen dat er voor allerlei problemen die rezen, oplossingen te vinden zijn als we maar creatief te werk gaan. Al in oude tijden werd de stadsmuur symbolisch vervangen door een ijzeren ketting, en ze zagen dat het goed was. Wij stenigen overspelige vrouwen al lang niet meer, en dat was toch in oude tijden een mooi volksvermaak. Zo kunnen we tegenwoordig op shabat speciale electriciteits‑schakelaars aan en uit doen zonder gevaar van vonken te veroorzaken. De Joodse wetenschap staat voor niets.
Uit naam van al die koeien en schapen roepen we de Joodse geleerden op om de koppen bijeelkaar te steken, en een aanvaardbare en elegante oplossing te produceren voor het probleem, opdat onze geloofsbroeders in Nederland niet veroordeeld zullen worden tot een oninterssant vegetarisme.

Eldad Kisch; april 2011.Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com

[www.autorenaissance.nl]
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.

................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... .................................................................

SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.com saskia@weishut.com

Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nl advies@jessiedewind.nl
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!

Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com