HalloJoods
geschiedenis
Joodse boekrollen ontdekt in Afghaanse grot
sluiten

SAMANGAN ‑ In een grot in de Afghaanse provincie Samangan is zaterdag een groot aantal Joodse boekrollen gevonden. De ongeveer 150 middeleeuwse manuscripten kunnen nieuw licht werpen op het leven van de Joodse gemeenschap in Afghanistan.

De vondst, waarover de Israëlische krant The Jerusalem Post eerder deze week berichtte, doet denken aan die van de Dode Zeerollen in 1947. Ook nu zou het een herder zijn geweest die in een grot de boekrollen vond.

De rollen zijn geschreven in het Judeo-Arabisch en het Judeo-Perzisch. De oudste manuscripten, die zijn voorzien van een datum, dateren uit de elfde eeuw na Christus. Volgens Joodse media is er ook een „nog niet bekende geschiedenis van het koninkrijk Judea" gevonden.

De Israëlische hoogleraar Prof. Shaul Shaked noemt de vondst nog maar „het topje van de ijsberg."
bron RD.nl

Op youtube staat een video die op de Israelische tv was te zien Helaas alleen in Ivrieth
http://www.youtube.com/watch?v=Ws50HLHgPnQ.


Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
.
.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
[www.autorenaissance.nl].
.
.
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................