geschiedenis
joodsamsterdam.nl & joodsrotterdam.nl nieuwsbrief juni 2011.
sluiten

joodsamsterdam.nl & joodsrotterdam.nl
nieuwsbrief juni 2011
Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de Rotterdamse dochtersite.
In deze nieuwsbrief kunt u lezen welke veranderingen in de afgelopen maand op de site zijn aangebracht. Verder vinden we het leuk om uw tips te ontvangen voor nieuwe informatie. Afsluitend; laat ook andere geïnteresseerden weten dat deze site bestaat.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodsrotterdam gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.

Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.

Links
Deze site heeft geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum en Rotterdam en respectvol deze sporen, de mensen en de gebruiken een plek geven. We worden graag gelinkt op andere sites, maar zullen geen advertenties plaatsen. Wij niet op andere sites, omdat daarvoor geen geld is, andere sites niet bij ons, omdat wij geen geld willen verdienen met dit stuk geschiedenis.

Oproepen:
Behalve ideeen en suggesties zijn aanvullingen en verhalen over de besproken gebouwen, straten en buurten van harte welkom.

Herinneringen aan Artis
Wat zijn uw herinneringen aan het Joodse karakter van Artis - of aan de onderduik?

Vertalingen
Bij alle hoofdgroepen is er een index opgenomen. Deze is ook vertaald in het Engels en Duits, en het Hebreeuws. De Hebreeuwse vertaling moet nog gecontroleerd worden.

Contact
Alleen per mail

Deze maand....
Deze maand was een extreem drukke maand en daarom (maar) 8 nieuwe artikelen. In het Amsterdamse deel informatie over de synagoge aan het Weesperplein. Het gebouw staat er nog dus een foto volgt binnenkort.
Een lang artikel over trachoom, een besmettelijke oogziekte die met name onder het arme Joodse volksdeel, in de armste buurten van de stad, huishield. Het één leidt tot het ander, dus het verhaal over huisarts en politicus Ben Sajet staat ook op de site.
In het Rotterdamse deel meer over de Wester Bioscoop, Jac van Gelderen en de eigenaar van de bioscoop. Maar ook over de schandalig vermoorde Abraham van Ploeg, over de quarantaineinrichting op Heijplaat en herinneringen aan Graaf Florisstraat 33b.
Daarnaast is Claudia Carli druk bezig met het poeziealbum van Alie Lopes Dias. Ze is iets verder, maar wellicht kunt u - of iemand die u kent - haar nog verder helpen. We herhalen de oproep graag.
Komende maand en de maand augustus zijn de vakantiemaanden. De nieuwsbrieven worden samengevoegd en eind augustus ontvangt u de volgende nieuwsbrief. Of natuurlijk eerder, mocht dat nodig zijn.
Weet u overigens dat u ons ook kunt volgen via facebook (voorzijde site) en twitter?
oproep
Tijdens mijn zoektocht naar de vriendinnetjes van Alida (Alie) Lopes Dias (1929-1943), heb ik ontdekt dat Alie, in de periode 1941-'42, naar de Herman Elteschool ging in de van Ostadestraat 203. Ook weet ik dat één van haar leraren de heer Benjamin Roeg was. Over de andere meisjes weet ik nog steeds zeer weinig. Ik zou heel graag in contact willen komen met mensen die mij informatie kunnen geven over volgende meisjes:
Annie Fransman, Mimi Mok, Jenny Cohen, Rosa Snijders, Lientje de jong, Adele Zimmer, Ingeborg Frankenstein, Gute Maliniak, Annie Boers, Lena de Rood. Evenals iemand die misschien iets weet over de Herman Elteschool en de heer Roeg.
Ook ben ik nog steeds op zoek naar informatie over het Tehuis voor Joods werkende meisjes aan de G. van Aemstelstraat 27 in Amsterdam, waarin twee meisjes die in Alida's album hebben geschreven, tijdelijk woonden: Erna Fleischauer en Agatha van Schaik. Met vriendelijke groet, Claudia Carli.

U kunt Claudia Carli bereiken via deze link.
deze maand op de Amsterdamse site:

12 jun - de informatie over de synagoge aan het Weesperplein is uitgebreid.

21 jun - het verhaal over de Van Woustraat is uitgebreid met een herinnering aan ijssalon Koco.

28 jun - tussen 1860 en 1920 werd trachoom, een besmettelijke oogziekte, de gesel van de Amsterdamse Jodenbuurt genoemd.

28 jun - het verhaal over Ben Sajet, huisarts, politicus, staat op de site.
deze maand op de Rotterdamse site:

25 jun - het verhaal van de gemengd gehuwde Abraham van Ploeg staat op de site.

28 jun - het verhaal over architect Jac van Gelderen is uitgebreid met meer informatie over de Wester Bioscoop en de eigenaar daarvan, Karl Weisbard.

28 jun - het verhaal over Heijplaat is uitgebreid met een stukje over Ronald Plasterk.

28 jun - de herinneringen aan Graaf Florisstraat 33b staan op de site.

en website: bmwd / disclaimer.


Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
.
.
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
.
.
[www.autorenaissance.nl].
.
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.