HalloJoods
gewoon goed 2009
GESCHIEDENIS EN VERLOOP VAN DE DIALOOG TUSSEN JODEN EN MAROKKANEN I
sluiten

GESCHIEDENIS EN VERLOOP VAN
DE DIALOOG TUSSEN JODEN EN MAROKKANEN
IN STADSDEEL DE BAARSJES ( en daar buiten)

Naar aanleiding van de terroristiche aanvallen op twee gebouwen op 11 september 2001 in New York met als gevolg duizenden slachtoffers werd de noodzaak gezien een breed dialoog op gang te brengen tussen alle bewonersgroepen in stadsdeel de Baarsjes in Amsterdam West.
Houssaine Boulachioukh en Corinne Marseille, twee opbouwerkers van het toenmalige wijkcentrum op het Mercatorplein in de Baarsjes, namen het initiatief tot uitnodigen van alle vertegenwoordigers van de hun bekende organisaties van allochtone en autochtone bewoners. Ook Synagoge West was daarbij met Rob Esseling en Erwin Brugmans als hun vertegenwoordigers.
Via de verschillende vergaderingen van deze Dialooggroep werd duidelijk wat er allemaal in deze buurt speelde aan angsten, moeilijkheden, boze gedachten, ongewenstte uitingen van intolerantie en onverdraagzaamheid. Er werden vele voorstellen gedaan voor o.a. gezamenlijke manifestaties (groot en klein) sub-dialooggroepen per buurt met als funktie een directere benadering en het in kontakt komen met de moeilijkheden veroorzakende jongeren.
In de grote vergaderruimte van het stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg werd een eerste interculturele manifestatie met discussie gehouden. Uit joodse kring waren aanwezig Vera Bondy en Erwin Brugmans (met kippa). Vertegenwoordigers van de Turkse, Marokaanse, Antilliaanse, Surinaamse, Nederlandse, Joodse en diverse andere culturele org. maakten kennis met elkaar en de politiek.

De daarop volgende weken ondervonden Synagoge West en zijn bezoekers last van een groep Marokkaanse jongeren van het Maegelhaensplein en twee koffieshops op de Hoofdweg. Scheldpartijen en verbale agressie alsook anti semitische uitingen troffen de bezoekers van en naar Sjoel. Rob Esseling en Erwin Brugmans maakten dit alles aanhangig bij het politieburo Surinameplein. Na enkele berichten in de media ( via Rabbijn Evers) en goed overleg met de politie en de wijkagent Giltay werden afdoende maatregelen getroffen w.o.: bezoek van de wijkagent aan de twee koffieshops en Jongerencentrum de Zuidpool. De Sjoel ontving elke Shabbatdienst bewaking in de vorm van een politieauto voor de deur.
Rob Esseling trok zich terug en werd vervangen door Lou van Velzen.

De moeilijkheden met de Marokkaanse jongeren laaide weer op na de demonstratie van 13 april 2002 door het centrum van Amsterdam. Er liepen vele radicale marokkaanse jongeren mee met leuzen als: Dood aan de joden, Hamas alle joden aan het gas, Israel is de dood voor de joden. Er waren tevens tientallen marokkaanse jongeren te zien uitgedost als zelfmoord terrorist met daarbij ontoelaatbare anti joodse texten.
Ook de reactie van de buurt op de dood van Driss Arbib met een demonstratie op het Mercatorplein lieten dezelfde tendens zien van marokkaanse jongeren. De aanwezigheid van de AEL op deze manifestatie en de diverse palestijnse vlaggen behoeven geen commentaar. De realiteit leert ons dat de meeste moeilijkheden voortkomen uit een kleine doch invloedrijke groep meest marokkaanse jongeren .
Door de boven genoemde tendensen is het idee ontstaan een dialoog te starten tussen Joden en Marokkanen in m.n. de Baarsjes. M.n. de oudere generatie Marokkanen kende de geschiedenis van hun samenleven met de joodse gemeenschap in Marokko maar de jongeren (veelal geboren in Nederland) staan onder invloed van andere maatschappelijk denkbeelden en informatie stromen waardoor de ouderen hun grip en richting geven aan de jongeren zijn kwijtgeraakt. De radicale islamitische organisaties proberen op negatieve.
[www.autorenaissance.nl].
.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
.
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
.
.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................