HalloJoods
gewoon goed 2009
*EVA VAN SONDEREN: Abu Gosh: Moslims, Joden en Christenen leven hier samen.
sluiten

Een kwartier rijden van Jeruzalem light het Arabische dorp Abu Gosh, een welvarend dorp van 7000 inwoners, gekenmerkt door mooie natuurstenen huizen en talloze restaurants. In het weekend zitten die vol met seculiere Jerushalmis die de sjabbat in de hoofdstad ontvluchten. Abu Gosh werd tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 48 niet ontruimd of verwoest, omdat de leidende clans van het dorp besloten hadden zich niet aan te sluiten bij de strijd tegen de Joden. De Arabische bevolking van Abu Gosh bestaat uit vier clans: Jaber, Ibrahim, Abdu Rachman en Atman. Het zijn moslims, maar volgens hun eigen traditie komen ze oorspronkelijk uit de Caucasus en waren ze Kirgiezen, geen Arabieren; misschien vormt dat een verklaring voor hun neutraliteit destijds. Verder zijn er twee christelijke gemeenschappen in Abu Gosh gevestigd, de Benedictijnse monniken en nonnen van de Kruisvaarders Emmaus beneden in het dorp, en de Zusters van St. Maria van de Opstanding boven in het dorp. Het witte Mariabeeld bovenop hun kerk zie je al van verre. De Benedictijnen beheren een 12de-eeuwse abdij met omringende gebouwen en een prachtig onderhouden tuin. Ze zijn een contemplatieve gemeenschap die een hartelijke aanwezigheid willen zijn in Israel.
Dan woont er nog een derde groep in Abu Gosh, van 40 a 50 joodse gezinnen die er huizen hebben gehuurd of gekocht. Iedereen leeft vreedzaam samen. De Benedictijn Frere Olivier, een oude monnik in een witte pij, oorspronkelijk uit Normandie, vertelt over zijn vriendschap met een Marokkaans-Joodse politieagent, Shuki, die in Abu Gosh werd gestationeerd. Frere Olivier zingt graag in de kerk, en hij ontdekte dat Shuki ook graag zong. Zo begonnen ze samen in de kerk te zingen, ook Hebreeuwse psalmen, want de Benedictijnen gebruiken niet alleen Latijn, maar passen zich aan aan het land waar ze zijn. Dit leidde tot optredens van het onwaarschijnlijke paar bij ceremonieen van de Israelische politie. (Fr. Olivier kreeg speciaal toestemming van de abt om zich buiten het klooster te begeven.) Een hoogtepunt vormde de zang van Olivier en Shuki bij het afscheid van de Israelische politiecommandant Shlomo Aronishky, vertelt broeder Olivier. Zijn Hebreeuws heeft hij geleerd van een moslim inwoner van Abu Gosh, Issa, (Arabisch voor Jezus) die verantwoordelijk is voor het lokale onderwijs in Abu Gosh. Issa vertelt dat de Arabieren van Abu Gosh tot de staat Israel behoren, maar ook solidair blijven met het Palestijnse volk, want de meesten hebben ook familie aan de Palestijnse kant.
Broeder Olivier
Eva van Sonderen


Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
.
.
.
[www.autorenaissance.nl].
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
.
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
.